fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA
08.06.16 08:31

Izvještaj sa studijskog posjeta t.d. Jadranka d.d. Mali Lošinj

Dana 23. svibnja 2016. godine studenti prve godine diplomskog studija Ekonomije, u sklopu kolegija Ekonomika okoliša te Poslovne ekonomije, u sklopu kolegija Inovacije i poduzetništvo te Ekonomika okoliša i turizam, posjetili su t.d. Jadranka d.d. Mali Lošinj. Studenti su imali priliku upoznati izrazito kvalitetan primjer uspješne implementacije koncepcije održiva turizma u upravljanju turističkom destinacijom i upravljanju velikim trgovačkim društvom.

Terenska nastava započela je predstavljanjem gđe Đurđice Šimičić, dosadašnje direktorice TZ Mali Lošinj s temom: Pozicioniranje otoka Mali Lošinj kao otoka vitalnosti temeljenog na koncepciji održiva turizma. Grad Mali Lošinj odabran je, kao primjer najbolje prakse u Hrvatskoj, za provedbu projekta ETIS, i.e. Europskog sustava pokazatelja održiva turizma te je studentima isti predstavljen.

Gđa Tatjana Braškić predstavila je Grupu Jadranka d.d. Mali Lošinj. Radi se o najvećem poslodavcu na otoku koji je jasno i nedvosmisleno usmjeren ka izgradnji održive kompanije i održive destinacije. Studenti su dobili uvid u povijest kompanije, stratešku usmjerenost, budući razvoj te ulogu u lokalnoj zajednici. Istaknula je promicanje načela održivosti kao i otvoren i inovativan pristup u različitim segmentima poslovanja.

Gđa Snježana Baljak, direktorica hotela Aurora, predstavila je obilježja hotela, važnost društveno odgovornog poslovanja u poslovanju hotela te prednosti certifikata Sustainable Hotels koji je hotel stekao 2015. godine. Radi se o certifikatu Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) koji se provodi od 2014. godine. Kriteriji koji su morali biti zadovoljeni odnosili su se na upravljanje održivošću, nabavu, prodaju, marketing i odnose s javnošću, okoliš, energetsku učinkovitost i ljudske potencijale.

Gđa Silvija Baričević, direktorica Službe ljudskih resursa, predstavila je stanje i izazove s kojima se grupacija susreće u području ljudskih resursa.

Slijedila je posjeta vrlo inovativnom i zanimljivom muzeju Apoksiomena te Miomirisnom vrtu, primjeru valorizacije i kvalitetne prezentacije otočke bioraznolikosti.