fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA
24.04.16 17:50

Studenti FET-a predstavili pulskim srednjoškolcima rezultate kreativnoga rada u sklopu projekta Mladi u društvenom poduzetništvu

U sklopu Festivala znanosti i umjetnosti na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, studenti smjerova Management i poduzetništvo, Turizam i razvoj, te Ekonomija, 20. su travnja predstavili rješenja svojih poslovnih slučajeva, odnosno izazova društvenog poduzetništva, kao rezultat inovativnog pristupa učenju i kreativnog promišljanja korištenjem metode design thinking.

Društveno je poduzetništvo takav oblik poduzetništva kojemu nije cilj generiranje profita, već su to briga za ljude i okoliš, pravedna raspodjela prihoda, uz poštivanje načela demokratskog odlučivanja po principu jedan član jedan glas, reinvestiranje dobiti u vlastito poslovanje, zapošljavanje i/ili ulaganje u zajednicu, održivost i društveno odgovorno poslovanje.

Projekt „Mladi u društvenom poduzetništvu“ financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a traje od 1. listopada 2015. do kraja rujna 2016.  godine. Uz Udrugu za mlade Alfa Albona i Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ partneri su na projektu Grad Labin, SŠ „Mate Blažina Labin“ i LAG Istočna Istra. Projekt podupiru i suradnici iz vodećeg konzorcija društvenih poduzeća u Hrvatskoj CEDRA, Teo Petričević, Sanja Ostroški, Ranko Milić i Vera Gjokaj, te upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras.

Učenici Ekonomske škole i Gimnazije iz Pule odazvali su se u velikom broju i popunili Telekonferencijsku dvoranu Fakulteta. Nakon kratkog uvoda docentica Violete Šugar i Kristine Afrić Rakitovac, koje su predstavile projekt „Mladi u društvenom poduzetništvu“ i njegovu povezanost s kreativnošću i inovacijama, voditeljica projekta, Renata Kiršić, opisala je njegov tijek i pozvala studentske timove, odnosno zadruge da izlože rezultate svoga kreativnog rada.

Studenti su, okupljeni u interdisciplinarnim timovima, tijekom ožujka i travnja osnovali zadruge, od kojih je svaka imenovala svog upravitelja, kao što je to i propisano, odabrali su izazove koje će rješavati slijedeći metodologiju design thinking, te na Festivalu predstavili svoja rješenja i izrađene prototipove.

Izazovi su bili stvarni problemi društvenih poduzetnika u Hrvatskoj, poput Humane Nove iz Čakovca, za koju su studenti ponudili model unapređenja poslovanja, predlagali rješenja replikatornih modela socijalne zadruge u Puli i Rijeci, gdje se, primjerice, planiraju osnivati zadruge prema modelu čakovečke Humane Nove. Osim postojećih društvenih poduzetnika studentske zadruge predlažu i rješenja za održivost budućih društvenih poduzetnika, poput cvjećarnice „List i kist“ koja bi zapošljavala nezaposlene majke na pola radnoga vremena. Zanimljiv je bio i primjer osnivanja potrošačke zadruge koju pokreće nekoliko ekološki osviještenih osoba iz Zagreba želeći kreirati kratki lanac opskrbe organski uzgojene hrane.

Design thinking je metoda, rijetko korištena u Hrvatskoj, koja na kreativan način vodi od problema, odnosno izazova do rješenja, za koje je potrebno izraditi prototipove i njih na kraju testirati na potencijalnim budućim korisnicima tih rješenja. Zanimljivo i  ključno za design thinking jest da je čovjek u središtu i da se pri promišljanju i kreiranju rješenja, odnosno novih proizvoda ili usluga, oni najprije testiraju na budućim korisnicima, odnosno da se korisnike/potrošače pita što misle o nekom proizvodu, usluzi ili poslovnom modelu.

Ulogu naših korisnika ovoga su puta imali pulski srednjoškolci, čija će zapažanja studenti koristiti kako bi poboljšali svoja rješenja.

Mr. Društveno Poduzetnić je super heroj koji pomaže rješavati probleme našim studentima.

Jednominutne video zapise studenata i njihovih zadruga možete pronaći na službenoj Facebook stranici Udruge za mlade Alfa Albona, gdje ih možete lajkati, sherati i komentirati prijedloge rješenja izazova, te na taj način pomoći studentima. Isto možete učiniti na Twitteru Udruge: #društveno #poduzetništvo. Studentski video zapisi bit će dostupni od 22. travnja do 4. svibnja 2016.

Renata Kiršić, Kristina Afrić Rakitovac i Violeta Šugar