fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA
21.03.16 14:24

Studijski posjet društvenim poduzećima Humana Nova, ACT Konto i Zadruzi za etično financiranje (ZEF)

Dana 18.03.2016. godine studenti 1. godine diplomskog studija Ekonomije i Poslovne ekonomije, smjerova Turizam i razvoj te Management i poduzetništvo posjetili su gradove Čakovec i Samobor s ciljem upoznavanja uspješnih primjera društvenog poduzetništva. Studijsko putovanje je organizirano u sklopu projekta „Mladi u društvenom poduzetništvu“ koji FET provodi u suradnji s Udrugom za mlade Alfa Albona iz Labina. Program putovanja sadržavao je posjet društvenim poduzećima „Humana Nova“, „ACT Konto“ te „Zadruzi za etično financiranje“ (ZEF).

Ivan Božić, upravitelj društvenog poduzeća Humana Nova iz Čakovca, upoznao je studente s radom i ciljevima socijalne zadruge. Poduzeće proizvodi i prodaje kvalitetne, inovativne tekstilne proizvode od ekoloških i recikliranih materijala za domaća i inozemna tržišta. Zadruga je prepoznala jedan od društvenih problema koji ograničavaju razvoj grada. Naime, u gradu Čakovcu živi 10% osoba s poteškoćama, od kojih je 90% nezaposleno. Zadruga Humana Nova zapošljava 14 osoba, od kojih je 5 osoba s invliditetom, 2 pripadnice nacionalnih manjina, 4 dugotrajno nezaposlene starije žene, jedna visoko obrazovana mlada dizajnerica tekstila, jedna dugotrajno nezaposlena mlada majka, te upravitelj ekonomist. Poslovanje se odvija kroz četiri odjela, proizvodni, odjel prihvata robe, skladište i prodaju. Unatoč brojnim zakonodavnim i administrativnim poteškoćama, poduzeće posluje s dobiti. Više o tome na www.humananova.org

Sljedeće predstavljeno poduzeće je ACT Konto, knjigovodstveno i računovodstveno društvo s ograničenom odgovornošću koje temelji svoje poslovanje na pružanju usluga neprofitnim organizacijama. Među klijentima nalaze se i društvena poduzeća, zadruge, obrtnici i mali poduzetnici. Od 2012. poduzeće primjenjuje izravan demokratski način upravljanja odnosno uključuje sve zaposlenike u proces donošenja odluka. Društvo posluje u okviru kriterija „Strategije za razvoj društvenog poduzetništva u RH za razdoblje od 2015.-2020.“ što uključuje i reinvestiranje dobiti, ujedno i najvažnije obilježje društvenog poduzetništva. Više to tome na www.act-konto.hr.

Po dolasku u Samobor, uslijedio je ručak i posjet Samoborskom muzeju kroz razgledavanje pet zbirki iz kulturno-povijesne baštine grada: arheološko-geološke, etnografske, kulturno-povijesne, povijesna te umjetničke zbirka. Više o tome na  www.samoborskimuzej.hr.

Slijedila je  prezentacija o Etičnoj banci koju su održali njeni ambasadori Renata Kiršić i Krešimir Prevendar. Model etičnoga bankarstva temelji se na učlanjenju u Zadrugu za etično financiranje. Obvezujući ulog učlanjenja predstavlja i pravo na korištenje svih bankarskih usluga bez dodatnih naplata. Sama banka zapravo predstavlja povoljniji način financiranja projekata zadrugara u odnosu na komercijalne banke. Ujedno se ovim modelom želi stvoriti empatija unutar zajednice i omogućiti transfer znanja među zadrugarima. Važno je napomenuti da će se 90% dobiti reinvestirati u društveno korisne ciljeve (pokretanje novih društveno korisnih tvrtki ili u obliku donacija lokalnoj zajednici). Više o tome na  www.ebanka.eu.

Studijske posjete organizirale su doc. dr. sc. Violeta Šugar u sklopu kolegija Inovacije i poduzetništvo i doc. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac u sklopu kolegija Ekonomika okoliša te Ekonomika okoliša i turizam.

Osvrt napisali studenti: Marko Mihailović, Marija Zrilić i Toni Svijetlica