fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA
21.12.15 10:20

O posjeti studenata FET-a Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV)

Terenska nastava kolegija Poduzetništvo i inovacija, Strateško računovodstvo i Poduzetništvo i gospodarstvo.

Dana 15.12.2015. pod vodstvom doc. dr. sc. Violete Šugar studenti diplomskih studija Informatike,  Managementa i poduzetništva i Financijskog managementa posjetili su Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) u Zagrebu, gdje je održana terenska nastava u sklopu triju kolegija: Poduzetništva i inovacija, Strateškog računovodstva i Poduzetništva i gospodarstva. Studente su u DZIV-u dočekali edukativni materijali vezani uz predavanja stručnjaka DZIV-a, zahvaljujući kojima je postignuta svrha terenske nastave, a to je produbiti znanje o intelektualnom vlasništvu i steći iskustva vezana za dobro poslovanje.
U sklopu seminara slušali smo osam predavača, a teme su bile sljedeće: uvod u intelektualno vlasništvo, patenti, računalno implementirani izumi, žig i njegova upotreba u praksi, web domene, industrijski dizajn i njegova upotreba u praksi, grafički dizajn i web stranice, autorsko pravo i srodna prava, mogućnosti zaštite i korištenja softvera, neformalni oblici intelektualnog vlasništva, Informacijski centar za intelektualno vlasništvo (INCENTIV), pretraživanje baza podataka industrijskog vlasništva i samostalna služba za korisničke informacije i usluge.
Na seminaru se moglo naučiti što je intelektualno vlasništvo, koje obuhvaća dvije podgrupe prava - autorsko i srodna prava, te prava industrijskog vlasništva. Autorsko pravo je isključivo pravo autora na raspolaganje njihovim književnim, znanstvenim ili umjetničkim djelima, te djelima iz drugih područja stvaralaštva; srodna prava na sličan način odnose se na prava umjetnika izvođača, proizvođača fonograma i emitiranja radija i televizije. Industrijsko vlasništvo obuhvaća prava kojima proizvođači štite od konkurenata svoje poslovne interese, položaj na tržištu i sredstva uložena u istraživanje, razvoj i promociju. Govorilo je se što se može zaštititi a što ne. Na primjer, ne mogu se zaštititi znanstvena otkrića. Jedan od oblika autorskog prava su neformalni oblici. Oni se ne štite, ali su zasnovani na poslovnoj tajni, znači nema troškova registracije ali se mora paziti na čuvanje tajne izrade proizvoda, na primjer recept Coca Cole. Na seminaru je objašnjeno na koji način registrirati patent, koje su prepreke te koliko vremenski traje. Registracija može potrajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a kada se registrira, patent traje 20 godina. Govorilo se je i o žigu, a to je oznaka koja razlikuje jedan proizvod ili uslugu od drugog na tržištu. Po žigu prepoznajemo proizvođača, ako je proizvod kvalitetan žig pomaže i u samom marketingu. Također bila e prezentacija i o industrijskom dizajnu. Dizajnom se naziva vanjski izgled nekog proizvoda ili predmeta. Dizajn je ono što proizvod čini privlačnim, dopadljivim ili poželjnim, te na taj način bitno pridonosi prodaji proizvoda i povećanju njegove komercijalne vrijednosti. Industrijskim dizajnom kao jednim od oblika intelektualnog vlasništva štite se prostorna ili plošna obilježja proizvoda, vidljiva pri njegovoj namjenskoj uporabi. Prostorna obilježja su oblik i obris proizvoda, a plošna obilježja su šare, crte, boje, tekstura te kombinacije navedenih obilježja. Industrijski dizajn kao pravo industrijskog vlasništva se u većini zemalja stječe registracijom na temelju rezultata provedenog postupka ispitivanja prijave za zaštitu dizajna koje obavlja za to ovlašteno tijelo, a u Republici Hrvatskoj je to Državni zavod za intelektualno vlasništvo. 
Smatram da je odlazak u državni zavod za intelektualno vlasništvo jako koristan za diplomski studij Informatike jer vjerujem da je svako od nas bar jedanput maštao o svojoj kompaniji. Dobro je znati da se može zaštititi svoj proizvod i još na toj zaštiti i zaraditi, također i što se tiče žiga i industrijskog dizajna. Nadam se da će netko od nas informatičara doći do te točke da trebaju zaštititi svoj proizvod, a ako netko dođe, imat će predznanje na koji način to učiniti. Za potpun ugođaj zaslužan je Advent u Zagrebu. Lijepo okićen grad pun božićnog duha stavio je točku na i puta u Zagreb.

Antun Kovačević, student 1. g. dipl. studija Informatike