fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Računovodstveni informacijski sustavi

Godina studija: III. preddiplomski

ECTS: 6

Nastavnici

Nositelj kolegija: izv.prof.dr.sc. Robert Zenzerović

Asistent: Adriana Galant, mag.oec

Opis kolegija

Kolegij razrađuje teorijsku osnovu informacijskih sustava općenito, s posebnim naglaskom na računovodstveni informacijski sustav kao temelj poslovnog odlučivanja. Razmatraju se organizacijski aspekti poslovnog subjekta i to njegova struktura kao i položaj u širem društvenom okružju. Opisuje se cjelokupni poslovni proces i njegovi sastavni dijelovi (nabava, proizvodnja, prodaja, nagrađivanje ljudskih resursa, informiranje). Upoznaje se studente s računovodstvenim procesom i tijekom kolanja računovodstvenih informacija unutar i izvan poslovnog subjekta. Kolegijem se razrađuju računovodstvene funkcije. Definiraju se i razrađuju podsustavi računovodstvenog informacijskog sustava s različitih gledišta. Opisuju se podsustavi glavne knjige, analitičkih evidencija i pomoćnih podsustava. Opisuju se informacijski podsustavi nabave, proizvodnje, prodaje, nagrađivanja ljudskih resursa i izvještavanja. Razrađuje se sustav internih kontrola te specifičnosti kontrole i revizije računovodstvenog informacijskog sustava s posebnim naglaskom na kontrole u uvjetima korištenja računalne tehnologije. Opisuju se zadaće, funkcije i obilježja računovodstvenog informacijskog sustava s računalnom potporom. Uz usmjerenost kolegija na razradu poslovnih procesa, vrste i tijekove kolanja dokumentacije u okviru kolegija osobiti naglasak stavljen je na primjenu odgovarajućeg računovodstvenog softwarea.

Literatura

Obvezna:

  1. Zenzerović, R.: Računovodstveni informacijski sustavi, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Odjel za ekonomiju i turizam «Dr. Mijo Mirković», Pula, 2007.
  2. Žager, K, Mamić Sačer, I.: Računovodstveni informacijski sustavi, Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, Zagreb 2008.

Oblik održavanja nastave

Predavanja i seminari

E-nastava

Izvedbeni plan

Predavanja: 2

Seminari: 2

Vježbe: 0

Način polaganja ispita

  • Kontinuirana provjera znanja/test
  • Pismeni ispit