fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Upravljanje financijskim institucijama i tržištima EU

Godina studija: II. diplomski

ECTS: 7.5

Općenito o Jean Monnet projektu i modulima

Program Jean Monnet pokrenut je 1989. godine radi promicanja izvrsnosti u poučavanju i istraživanju o Europskim integracijama na sveučilištima. Nazvan je po francuskom državniku Jeanu Monnetu, jednom od idejnih začetnika Europske unije. S vremenom je program Jean Monnet uključen u Program za cjeloživotno učenje, a od 2014. godine postao je dio programa Erasmus+. Aktivnosti programa Jean Monnet provodi Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu i kulturnu politiku u Briselu (EACEA).

Unutar Erasmus+ programa, Jean Monnet projekti potiču izvrsnost u predavanjima i istraživanju područja Europske unije na visokoškolskim ustanovama diljem svijeta. Jean Monnet Module aktivnost je unutar istoimenih projekata kojima se podupiru kolegiji koji su usmjereni na nastavne i istraživačke aktivnosti kurentne europske problematike, u razdoblju od tri godine.

Upravljanje financijskim institucijama i tržištima u EU – Jean Monnet Module

Odlukom nadležne Izvršne agencije Europske komisije (No. 561175-EPP-1-2015-HR-EPPJMO-MODULE) obvezni kolegij 2. godine diplomskog studija, “Upravljanje financijskim institucijama i tržištima u EU” odabran je kao Jean Monnet Module (od 2015-18. godine). Odabir je izvršen putem međunarodnog natječaja, između 611 pravovaljanih predloženih projekata. 

Cilj kolegija je upoznati studente s financijskim institucijama i tržištima Europske unije te s njihovim djelovanjem na području država članica; omogućiti razumijevanje teoretskih i praktičnih problema vezanih uz pitanje upravljanja ovim institucijama i tržištima kroz studij temeljnih teorija financijske regulacije i institucionalnih modela supervizijske prakse. Kolegij opisuje načine na koji praktični izbor ″modela″ financijskog sustava (bankocentrični naspram tržišno usmjereni), njegove regulacije i institucionalnog ustroja supervizije na razini države članice utječe na općenitu financijsku stabilnost Europske unije. Nadalje, kolegij razmatra složene oblike financijske imovine i transakcija, njihovu praktičnu uporabu i utjecaj na disperziju rizika a koji su uobičajeni u većini država članica. Posebna pozornost daje se pitanjima europskih politika na području Jedinstvenog tržišta (financijske usluge i kapital) te njihovoj reformi u razdoblju nakon svjetske ekonomske i financijske krize.

Nositeljica kolegija i akademska koordinatorica modula:

Doc. dr. sc. Marta Božina Beroš

Gostujuće predavačice:

Prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić

Doc. dr. sc. Ivana Bajakić

Više informacija o programu Jean Monnet dostupno je na internetskim stranicama EACEA. Također informacije o projektima izabranim na posljednjem natječaju možete naći na: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/selection-results/jean-monnet-activities-2015-eaca042014_en

 

Više informacija o nastavnim aktivnostima, sadržaju predavanja i samom tijeku kolegija u tekućoj akademskoj godini možete naći na:

http://e-ucenje.oet.unipu.hr/course/view.php?id=63  (uskoro novi sadržaj!)