fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Praktikum 1

Godina studija: III

Nastavnici

Nositeljica kolegija: Prof.dr.sc. Denisa Krbec, redoviti profesor u trajnom zvanju, predstojnica Katedre za turizam

Asistent : Aljoša Vitasović, dipl.oec.

Gostujući profesor: Dr. David M.Currie, Full Professor, Rollins College, Crummer School of Economics and Business, Winter Park, FL, USA

Opis kolegija

Cilj realizacije Praktikuma 1 na kraju preddiplomskog studijskog programa Turizma je upoznavanje studenata sa praktičnom primjenom stečenih znanja u različitim specifičnim područjima turizma ne samo kao uslužne (ekonomija) već i društvene aktivnosti u suvremenom okruženju.

Studenti se neposredno pred obranu svog završnog rada osposobljavaju za rad u turizmu prema godišnje izabranim tematskim cjelinama, a koje Katedra za turizam utvrđuje nastavnim planom za svaku pojedinu akademsku godinu.

U akademskoj godini 2007/2008. Praktikum 1 će se baviti obradom tema i praktičnim radom iz područja aktivnosti znanstvenog projekta MZOS RH 145-0000000-2451 „Održivi turizam u Hrvatskoj: izrada akcijskog plana održivosti turizma Istre“ (voditelj: prof.dr.sc. Denisa Krbec)
(Intranet: okusistre.unipu.hr/projekti/okusistre/bin/view/Project/WebHome ).

Održavanje Praktikuma 1 čini sastavni dio protokola rada u drugoj godini realizacije znanstvenog projekta: www.efpu.hr/index.php; (Web OET Pula)

zprojekti.mzos.hr/public/c-prikaz_det.asp (Web z- projekata MZOŠ RH)

U pripremi i u zaključnom dijelu Praktikuma 1 primijenit će se višegodišnje iskustvo zajedničkog rada sa Prof. Davidom M.Currie, koji će sa studentima realizirati nastavni dio znanstvenog projekta predviđen prema planu rada za 2008.g.

Literatura

Utvrdit će se naknadno i postaviti na e-portal kolegija.
Uključuje najnovija izdanja domaće i inozemne literature, kao i aktualna istraživanja u okviru znanstvenog projekta (korištenje Intraneta).

Oblik nastave

Praktikum 1 sadrži:

  1. teorijsku obradu teme,
  2. metodološki okvir i pristup stručnog rada,
  3. konzultativni rad sa izabranim turističkim djelatnikom (-cima),
  4. boravak na radu (praksa) u izabranom turističkom uredu/tvrtci/uslužnoj djelatnosti (prema dogovoru voditeljice projekta i odluci Katedre za turizam) i
  5. prezentaciju rada i iskustava studenata (praktikum u nastavi).

Vođeni uputama predmetnih nastavnika i suradnika, studenti samostalno istražuju izvore literature i pretražuju sve dostupne izvore (Internet i multimedija) u obradi zadane teme.

Način polaganja ispita

Praktikum 1 ne uključuje klasično polaganje ispita.

Od studenata se očekuje prethodna obrada tema kako bi bili pripremljeni za aktivno praćenje rada u izabranoj turističkoj djelatnosti te konačnu prezentaciju i raspravu što obuhvaća slijedeće:

  1. Praktični rad u turističkoj djelatnosti (2 ECTS)
  2. Obrada i prezentacija zadane teme (2x0,5 ECTS = 1 ECTS).

Preduvjeti : Pretpostavlja se dobro poznavanje suvremenih tema iz područja turizma, posebno kolegija Ekonomike turizma, Marketing u turizmu i Turoperatori i turističke agencije.