fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Analiza investicija

Godina studija: I. diplomski

ECTS: 7.5

Nastavnici

Nositelj kolegija:

prof.dr.sc. Marinko Škare

doc.dr.sc. Dean Sinković, MBA

Asistent:

Opis kolegija

- Prvi dio odnosi se na makroekonomsku analizu investicija (realne investicije) gdje će se razmatrati uloga svih komponenti investicija i njihova uloga u gospodarskom razvoju. Razmatrati će se uloga investicija u ekonomskom rastu i to od ljudskog kapitala do opreme, grañevinskih radova i tehnologije. U okviru ovog dijela studenti će imati zadatak izraditi kritički osvrt na odreñenu tematiku.

- Drugi dio se odnosi na mikroekonomsku analizu investicija gdje će se studenti upoznati s poduzetničkom problematikom investicija, rizika i povrata na investicije, izrade poslovnih planova i investicijskih elaborata. U okviru ovog dijela studenti će u timu izraditi investicijski elaborat temeljen na trenutnim i stvarnim situacijama na tržištu.

- Treći dio odnosi se na analizu financijskih investicija. Studenti će se upoznati s osnovnim instrumenata investiranja poput dionica i obveznica, osnovnim načelima investiranja, procjene rizika i njegovog odnosa prema prihodima. Studenti se uče upravljanju, formiranju i optimiziranju portfelja, metodama procjene imovine i pripadajuće financijske analize. Razmatrati će se institucionalna struktura financijskog sustava, konceptom rada investicijskih fondova i načinima njihova funkcioniranja. U okviru ovog dijela studenti će sudjelovati u radionici i imati gostujuće predavanje od strane stručnjaka iz financijskog sektora.

Literatura

Obvezna:

  1. Gordon J. Alexander, Wiliam Sharpe, Jeffrey W. Bailey, Fundamentals of Investments, 3rd edition, Pearson education, 2000.
  2. D.Vojnić: Investicije i društvena reprodukcija, Ekonomski institut Zagreb, 1977.

Oblik održavanja nastave

Predavanja, seminari i projektni zadaci

Izvedbeni plan

Predavanja:

Seminari:

Vježbe:

Način polaganja ispita

  • Putem 2 kolokvija
  • Pismeni ispit