fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

KATALOG PODUZETNIČKIH IDEJA

U nastavku možete naći sve aktivnosti vezane uz edukacijski program radionica "Katalog poduzetničkih ideja"

05/02/16

Učenici Ekonomske škole Pula imaju najbolju poduzetničku ideju!

Danas je pri Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana finalna svečanost edukacijskog programa „Katalog poduzetničkih ideja“. Pet učeničkih timova, ukupno 25 učenika iz Gimnazije Pula, Ekonomske škole Pula i Privatne Gimnazije Juraj Dobrila u Puli, prezentiralo je poslovne planove.

Svečanosti su prisustvovali i ravnatelji pulskih srednjih škola i djelatnici, predstavnici Grada Pule i Istarske razvojne agencije, Uprava Fakulteta te mnogobrojni učenici i studenti.

Edukacijski program „Katalog poduzetničkih ideja“ osmišljen je kao aktivnost SMART INNO IPA CBC 1°STR/0006 projekta, u obliku dvomjesečnog programa radionica na kojima polaznici stječu kompetencije u području osnova primjene kreativnog i kritičkog mišljenja pri kreiranju i razradi poduzetničke ideje, poznavanju pravila izrade poslovnog plana, te provođenja istraživanja za potrebe poslovnog plana koristeći sekundarne podatke. Cilj je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija. Radionice „Kataloga poduzetničkih ideja“ održala je Katarina Kostelić, članica tima SMART INNO projekta i asistentica pri Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, a sastavila je i prateći Priručnik – Katalog poduzetničkih ideja.

Četveročlana komisija u sastavu izv. prof. dr. sc. Robert Zenzerović, Prodekan za poslovne odnose i financije FET-a; doc. dr. sc. Violeta Šugar, voditeljica Katedre za organizaciju, poduzetništvo i pravo FET-a; magistrica Renata Kiršić iz Zadruge za etično financiranje; te Zoran Rajn iz Centra za društvene inovacije i održivi razvoj – CEDIOR, imala je težak zadatak odabrati najbolje ideje, s obzirom da su sve predstavljene ideje izvrsne, a timovi su se predstavili u najboljem svijetlu.

Učenice Privatne Gimnazije Juraj Dobrila Pula, Mila Vrbanić, Ana Hrelja, Tina Alapić i Maja Leotkai predstavile su „Cultural European Brain Machine – CEBM“, kombinaciju multimedijalnog centra danju i kluba noću, čiji je cilj razvijanje kulturne identifikacije i kvalitete života mladih ljudi kroz niz sadržaja u smislu konceptualnosti prostora koji nudi bogatu kulturnu i multimedijalnu ponudu i organiziranja niza radionica koje obuhvaćaju suradnju mladih diljem Europe. Učenici Gimnazije Pula, Korina Kuzmić, Sara Starčević, Marija Katarina Novak, Isaura Nika Šeperović, Ana Miličević i Jana Fočak predstavile su “Podne reklamne lampe“, koje bi uz korištenje solarne energije i osvješćivanje o važnosti obnovljivih izvora energije, uz estetski doprinos i inovativni oblik promocije korisnika. Drugi tim iz Gimnazije Pula u sastavu Carle Cukon, Ane Antolović, Eme Kuhar, Dominika Fontane i Rikarda Stojkovski predstavili su „Game centar“ zamišljen kao prostor namijenjen društvenim sadržajima za ljubitelje računalnih i online igrica. Učenici Ekonomske škole Pula, Rebeka Gavrić, Marko Valić, Paolo Pereša, Daniel Matić i Ivana Mikelić predstavili su ideju „Filmlandia“, filmskog parka na otvorenom u ambijentu revitaliziranog povijesno – kulturnog područja, namijenjenog ljubiteljima filmova. Drugi tim Ekonomske škole Pula, učenici Mario Pauletić, Luka Gavranić, Timi Kliba, Anja Šipek i Keti Križman predstavili su „Aplikaciju koja omogućuje ulazak u virtualni svijet financija“, zamišljenu kao igru koja bi korisnicima omogućila povećanje stupnja financijske pismenosti putem jednostavnog korištenja aplikacije, ali i također zabavu i adrenalin ulaganja u financijske instrumente bez rizika od gubitka vlastitog novca ili ušteđevine.

Komisija je najboljim poslovnim planom proglasila „Aplikaciju koja omogućuje ulazak u virtualni svijet financija“ Ekonomske škole Pula. Grad Pula osigurao je za pobjednike 24satno korištenje električnih bicikli - “Bičiklete” te ulaznice za Kino Valli, a Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” ih je nagradio prigodnim promotivnim poklonima.

 

Regional Express:

www.regionalexpress.hr/site/more/na-fet-u-poelo-finale-kataloga-poduzetnikih-ideja

www.regionalexpress.hr/site/more/uenici-ekonomske-kole-pula-imaju-najbolju-poduzetniku-ideju

Grad Pula:

www.pula.hr/repozitorij-novosti/prikaz-novosti/article/pet-ucenickih-timova-natjece-se-u-finalu-kataloga-poduzetnickih-ideja/

CEDIOR:

cedior.org/odrzano-finale-natjecanja-katalog-poduzetnickih-ideja/

Tv Nova Pula:

https://www.youtube.com/watch?v=flDpSFnyfaE

Privatna gimnazija Juraj Dobrila s pravom javnosti Pula:

gimnazija-privatna-jdobrile-pu.skole.hr

 

 

 

05/02/16

Finale drugog ciklusa "Kataloga poduzetničkih ideja"

U četvrtak, 28.04.2016., u 11:00h na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” održava se prezentacija projekata polaznika edukacijskog ciklusa Katalog poduzetničkih ideja.

Održane tri radionice na temu formiranja, razrade poduzetničke ideje, te usavršavanja komunikacijskih i prezentacijskih vještina okupile su 45 srednjoškolaca iz pulske gimnazije, ekonomske, te privatne gimnazije, kao i studente FET-a. Poslovne ideje polaznici su razrađivali u timovima, a pomoć im je bila pružena i u konzultativnom obliku. Edukacijski ciklus završilo je 24 polaznika, a od toga 5 timova ušlo je u finale.

Svi radovi finalista bit će ukratko prezentirani 28.04. pred četveročlanom komisijom sastavljenom od: izv. prof. dr. sc. Roberta Zenzerovića, prodekana za poslovne odnose i financije FET-a; doc. dr. sc. Violete Šugar, voditeljice Katedre za organizaciju, poduzetništvo i pravo FET-a; magistrice Renate Kiršić iz Zadruge za etično financiranje; te Zorana Rajna iz Centra za društvene inovacije i održivi razvoj – CEDIOR. Najbolji projekt bit će i nagrađen.

Svi radovi biti će objavljeni u sklopu online brošure “Katalog poduzetničkih ideja”.

 

03/17/16

Treću radionicu Kataloga poduzetničkih ideja obilježile pripreme za finalno izlaganje pred komisijom

Dana, 15.03.2016., održana je treća radionica Kataloga poduzetničkih ideja posvećena komunikacijskim i prezentacijskim vještinama.

Predavačica Katarina Kostelić je zajedno sa studentima i učenicima inicijalno ponovila naučeno o inovacijskom procesu, nakon toga se radionica fokusirala na upoznavanje prezentacijskih vještina, kao i izvježbavanje javnog predstavljanja poslovnog plana.

Pulski srednjoškolci, kao i studenti spremno su prihvatili usvajanje nekih osnovnih pravila pripreme; odnosno mentalnu, vanjsku, vremensku i stručnu. S obzirom kako se prvi dojam o osobi stječe u prvih 7 sekundi važno je dobro proučiti elemente prezentacije, biti svjestan prostora u kojem se izlaže, vremena koji se ima na raspolaganju, publici, a i sadržaju prezentacije,…

Studenti i učenici su nakon odslušanog predavanja imali probu prezentacija svojih poslovnih ideja kako ih idući put, 28.04., na završnoj radionici, očekuje prezentacija pred komisijom. U međuvremenu studenti mogu dolaziti na konzultacije kako bi razjasnili eventualne nejasnoće vezane uz pisanje poslovnog plana, a i samu prezentaciju.

Katalog poduzetničkih ideja 3: Prezentacija ideje:

 http://oet.unipu.hr/fileadmin/Repozitorij_datoteka/Opci_sadrzaji/SMART_INNO/Studije/Katalog_poduzetnickih_ideja_-_radionica_3.pdf 

 

03/09/16

Održana druga radionica edukacijskog programa "Katalog poduzetničkih ideja"

U srijedu, 9.03.2016., na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) u Puli održana je druga radionica edukacijskog programa „Katalog poduzetničkih ideja“ u okviru Smart Inno projekta na kojoj je prisustvovalo 50 učenika pulskih srednjih škola: Gimnazije Pula, Ekonomske škole, te Privatne Gimnazije Juraj Dobrila s pravom javnosti, kao i studenti FET – a Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Prva radionica koja je održana u ponedjeljak, 29.02., imala je za cilj formiranje poduzetničke ideje koristeći teorijski pristup i praktični dio uz korištenje tehnika kreativnog mišljenja. Radionicu je održala Katarina Kostelić.

Jučerašnja radionica, također pod mentorstvom Katarine Kostelić, temeljila se na razradi poduzetničke ideje uz prethodno utvrđivanje kriterija izvedivosti i isplativosti. Naime, moderatorica je naglasila razlike između ideje i poduzetničke ideje, te kao najvažnija razlikovna obilježja navela isplativost i korisnost. Pravovremeno donošenje odluka krucijalno je za korištenje tržišnih prilika, koje se u današnjem dinamičnom okruženju prebrzo mijenjaju, pa se to u što većoj mjeri pokušalo približiti polaznicima programa. Također, učenici i studenti analizirali su i procjenjivali svoje ideje generirane na prvoj radionici, te su u konačnici oblikovali poduzetničke ideje kao sažetke poslovnog plana. Kako bi proces izrade poslovnih planova odvijao što kvalitetnije, uz mentorstvo u tijeku trajanja samih radionica, učenici i studenti imaju mogućnost dolaska na konzultacije. Radionica koja slijedi, treća po redu, bavi se komunikacijskim i prezentacijskim vještinama, te je najavljena za utorak, 15.03.

02/29/16

Započeo edukacijski program "Katalog poduzetničkih ideja"

Danas je pri Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) u Puli započeo drugi ciklus edukacijskog programa „Katalog poduzetničkih ideja“ u okviru Smart Inno projekta.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Istarska razvojna agencija (IDA d.o.o.) hrvatski su partneri na Smart Inno IPA CBC projektu, čiji je glavni cilj razviti poduzetnički duh I kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija.

Prodekan za poslovne odnose i financije FET-a i voditelj Smart Inno projekta za Sveučilište, izv.prof.dr.sc. Robert Zenzerović, pozdravnim je govorom najavio program te pozvao sudionike na poduzetničko promišljanje i rad na razvijanju vlastitih potencijala.

Program je okupio 50 sudionika iz pulskih srednjih škola: Gimnazije Pula, Ekonomske škole te Privatne Gimnazije Juraj Dobrila s pravom javnosti te student FET –a. Današnja prva radionica imala je za cilj formiranje poduzetničke ideje koristeći teorijski pristup i praktični dio uz korištenje tehnika kreativnog mišljenja, a održala ju je Katarina Kostelić.

Edukacijski ciklus sastoji se od tri radionice, koje će trajati po tri školska/ nastavna sata. Druga radionica obuhvaća razradu poduzetničke ideje uz prethodno utvrđivanje kriterija izvedivosti i isplativosti. Treća radionica posvećena je komunikacijskim I prezentacijskim vještinama.

Poslovne ideje će polaznici razrađivati u timovima, a polaznicima edukacijskog programa bit će dostupna pomoć i u konzultativnom obliku, odnosno davanje uputa i smjernica pri razradi idejnog, odnosno poslovnog plana. Svi radovi bit će ukratko prezentirani po završetku edukacijskog programa. Polaznici koji ispune uvjete (prisustvuju radionicama i predaju rad u elektronskom obliku u za to predviđenom vremenskom roku do 28.4.2016.), ostvaruju pravo na potvrdu o sudjelovanju.

Radovi će biti objavljeni u sklopu online brošure "Katalog poduzetničkih ideja“, a najbolji će tim biti nagrađen.

 

02/11/16

U tijeku prijave za drugi ciklus programa "Katalog poduzetničkih ideja"

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Istarska razvojna agencija (IDA d.o.o.) hrvatski su partneri na Smart Inno IPA CBC projektu. U sklopu aktivnosti WP5 Sveučilište organizira i provodi edukacijski program „Katalog poduzetničkih ideja“.

Cilj je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija.

Projekt "Katalog poduzetničkih ideja" namijenjen je dvjema ciljnim skupinama. Prva skupina bit će oformljena na dobrovoljnoj bazi, u kojoj mogu sudjelovati srednjoškolski učenici. Druga ciljna skupina jesu Sveučilišni studenti koji su izrađivali poslovne planove pod mentorstvom izv.prof.dr.sc. Roberta Zenzerovića i doc.dr.sc. Violete Šugar.

Edukacijski ciklus sastoji se od tri radionice, koje će trajati po tri školska/ nastavna sata. Prva radionica ima za cilj formiranje poduzetničke ideje koristeći teorijski pristup i praktični dio uz korištenje tehnika kreativnog mišljenja. Druga radionica obuhvaća razradu poduzetničke ideje uz prethodno utvrđivanje kriterija izvedivosti i isplativosti. Treća radionica posvećena je komunikacijskim i prezentacijskim vještinama. Poslovne ideje će polaznici razrađivati u timovima. Tri radionice uz završnu prezentaciju, održat će se u 11 sati 29.2., 9.3., 15.3. te 28.4.2016. pri Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mio Mirković“, Preradovićeva 1/1, Pula.

Polaznicima edukacijskog programa bit će dostupna pomoć i u konzultativnom obliku, odnosno davanje uputa i smjernica pri razradi idejnog, odnosno poslovnog plana. Svi radovi bit će ukratko prezentirani po završetku edukacijskog programa. Polaznici koji ispune uvjete (prisustvuju radionicama i predaju rad u elektronskom obliku u za to predviđenom vremenskom roku do 28.4.2016.), ostvaruju pravo na potvrdu o sudjelovanju.

Radovi će biti objavljeni u sklopu online brošure "Katalog poduzetničkih ideja“, a najbolji će tim biti nagrađen.

Prva radionica održat će se 29.2.2016. godine u 11 h, a sudjelovanje je potrebno potvrditi do 22.2.2016. e-mailom na smartinno@unipu.hr.

Polaznici se mogu unaprijed međusobno dogovoriti i organizirati radne timove (tri do pet osoba po timu). Više informacija o Smart Inno projektu i prošlogodišnjem uspješnom izdanju Katalogu poduzetničkih ideja pogledajte ovdje oet.unipu.hr/index.php.

 

 

Očekujemo vas u što većem broju i radujemo se Vašem dolasku!

 

 

Izv.prof.dr.sc. Robert Zenzerović

Prodekan za poslovne odnose i financije

Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“

 

06/17/15

Objavljena publikacija „Katalog poduzetničkih ideja“

Predgovor za Katalog poduzetničkih ideja napisao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE

SMARTINNO tim Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ponosno predstavlja publikaciju Katalog poduzetničkih ideja. Edukacijski program „Katalog poduzetničkih ideja“ osmišljen je kao aktivnost SMART INNO IPA CBC 1°STR/0006 projekta, u obliku dvomjesečnog programa radionica na kojima su polaznici stekli kompetencije u području osnova primjene kreativnog i kritičkog mišljenja pri kreiranju i razradi poduzetničke ideje, poznavanju pravila izrade poslovnog plana, te provođenja istraživanja za potrebe poslovnog plana koristeći sekundarne podatke. Rezultat programa su učenički i studentski radovi objedinjeni u publikaciji.

Cilj programa bio je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija. Radionice „Kataloga poduzetničkih ideja“ održala je Katarina Kostelić, članica tima SMART INNO projekta i nastavnica ekonomske skupine predmeta, koja je sastavila i prateći Priručnik – Katalog poduzetničkih ideja, a uredila je i posljednju publikaciju Katalog poduzetničkih ideja.

Predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE, Davorin Štetner iskazao je veliku čast polaznicima kataloga napisavši poticajan predgovor. Publikacija sadrži ukupno 15 poduzetničkih ideja studenata i srednjoškolaca.

Najbolji poslovni planovi „Visokotehnološki protupožarni sustav“, „Izolator od ovčje vune“ i „Istarski muzej rata“ prezentirani su 21. svibnja 2015. godine, na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji EU FUTURE PERSPECTIVES: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy, pred poslovnim anđelima Davorinom Štetnerom i Damirom Mujićem, te širokom publikom u sklopu radionica za poduzetnike. „Visokotehnološki protupožarni sustav“ osmislili su Filip Devčić, Michele Škofić, Sabina Omić i Matko Kotiga, maturanti Tehničke škole Pula, smjera arhitektonski tehničar. „Izolator od ovčje vune“ poduzetnička je ideja Loredana Šćevića, Natali Pliško, Stefana Peruška i Marina Faragune, učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, smjer komercijalist. „Istarski muzej rata“ prezentirali su Corina Šćulac i Stefano Grgić, a u osmišljavanju plana sudjelovali su i Albina Mašić, Iva Hasić i Martina Motika.

Postojeći rezultati motivacija su za daljnji razvoj edukacijskog programa, ističu članice SMART INNO tima Kostelić i Hlavati, te voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Robert Zenzerović. Iskustva stečena održavanjem ovog edukacijskog ciklusa iskoristit će se pri modeliranju sljedećeg, koji se planira u veljači 2016. godine. Osim toga, uspostavljene suradnje s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela CRANE, Zadrugom za etično financiranje (Etična banka) i crowdfundingom Doniralica, omogućit će kvalitetniju potporu mladim i budućim polaznicima sljedećeg ciklusa Kataloga poduzetničkih ideja u organizaciji SMART INNO projekta.

Svi učenički i studentski radovi objedinjeni su u publikaciji koja je dostupna na sljedećem linku.

Katalog poduzetnickih ideja

 

Priručnik za Katalog poduzetničkih ideja možete preuzeti ovdje:

04/21/15

FINALE Kataloga poduzetničkih ideja

Na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli održano je finale edukacijskog programa „Katalog poduzetničkih ideja“ osmišljenog kao aktivnost SMART INNO IPA CBC 1°STR/0006 projekta. Time je obilježen završetak dvomjesečnog programa radionica na kojima su polaznici stekli kompetencije u području osnova primjene kreativnog i kritičkog mišljenja pri kreiranju i razradi poduzetničke ideje, poznavanju pravila izrade poslovnog plana, te provođenja istraživanja za potrebe poslovnog plana koristeći sekundarne podatke. Radionice „Kataloga poduzetničkih ideja“ održala je Katarina Kostelić, članica tima SMART INNO projekta i nastavnica ekonomske skupine predmeta, a moderirala je i finalno izlaganje.

Polaznici su prezentirali svoje ideje pred komisijom, čiji su članovi Prodekan izv. prof.dr.sc. Robert Zenzerović kao predstavnik Fakulteta, Kristina Hlavati kao predstavnica SMART INNO projekta i direktorica Optimus Consultinga Kristina Rabar kao predstavnica poslovnog sektora. Članovi komisije imali su težak zadatak odabrati najbolje ideje, s obzirom da su sve predstavljene ideje izvrsne, a timovi su se predstavili u najboljem svijetlu.

U finalu se predstavilo 9 timova sa svojim poduzetničkim idejama. Kao što je ranije najavljeno, najbolje ideje će se predstaviti izlaganjem na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji EU FUTURE PERSPECTIVES: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy, u sklopu radionica za poduzetnike 21.5.2015., a svi ostali imat će priliku izložiti svoje ideje na panoima u predvorju. Svi će se radovi objediniti u online publikaciji i time postati dostupni investitorima.

Komisija je odabrala tri najbolje ideje: „Visokotehnološki protupožarni sustav“, „Cool žlica“ i „Izolator od ovčje vune“. „Visokotehnološki protupožarni sustav“ osmislili su Filip Devčić, Michele Škofić, Sabina Omić i Matko Kotiga, maturanti Tehničke škole Pula, smjera arhitektonski tehničar. „Cool žlicu“ osmislile su Paula Dermit, Josipa Riđić, Antonella Tustonja, Manuela Hlatkij i Samanta Gattoni, maturantice Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, smjer hoteljersko – turistički komercijalist. „Izolator od ovčje vune“ poduzetnička je ideja Loredana Šćevića, Natali Pliško, Stefana Peruška i Marina Faragune, učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, smjer komercijalist.

Pohađanju programa pristupilo je ukupno 66 učenika srednjih škola, koji su činili prvu grupu polaznika, dok je druga grupa polaznika formirana od studenata. Potvrdu o sudjelovanju u radionicama edukacijskog programa „Katalog poduzetničkih ideja“ primili su polaznici koji su ispunili sve kriterije: Filip Devčić, Michele Škofić, Sabina Omić, Matko Kotiga, Sara Stojimanov, Tea Pranjić, Luka Gavranić, Timi Kliba, Marina Maras, Marijana Krajcar, Dino Žepina, Mario Pauletić, Ema Vugrinec, Eni Šestan, Goran Maletić, Marko Čorak, Paola Štros, Elena Pereša, Dea Brajković, Uroš Bunijevac, Danijel Pravdić, Ivan Božac, Iva Lenić, Mateo Križmanić, Doris Vuković, Amber Čengić, Dominik Jelenčić, Stefano Peruško, Natali Pliško, Loredano Šćević, Marino Faraguna, Paula Dermit, Josipa RIđić, Antonella Tustonja, Manuela Hlatkij i Samanta Gattoni.

Kostelić je izuzetno ponosna na rezultate polaznika, a takvog su mišljenja i članovi komisije. Članica komisije, Kristina Rabar izjavljuje „Moram priznati da sam ugodno iznenađena što je velik broj mladih ljudi došao do izuzetno dobrih poduzetničkih ideja koje imaju veliki potencijal te mogu konkurirati na svjetskom tržištu. Posebno su me osvojili svojim ambicijama, željom da se samozaposle i ostanu u Lijepoj Našoj kako bi ojačali gospodarstvo i smanjili broj nezaposlenih.“

„Lijepo je vidjeti tako proaktivne, kreativne i uporne mlade ljude! Upravo je cilj SMART INNO projekta uključiti mlade ljude u proces stvaranja novih vrijednosti i njihovo predstavljanje na tržištu. Bilo je izazovno odabrati najbolje rješenje, jer je svako od njih bilo na svoj način originalno i posebno. Kako izvrsne poduzetničke ideje ne bi ostale samo to, buduće aktivnosti projekta orijentirane su na povezivanje inovacija s investitorima i ostalim dionicima kroz Adriatic Ionian Business Innovation Network“ izjavila je Kristina Hlavati, projektni asistent SMART INNO projekta.

Prodekan izv. prof.dr.sc. Robert Zenzerović smatra da „Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" kao relevantan čimbenik razvoja jedne od "najpoduzetničkijih" hrvatskih regija nastavlja s promicanjem kulture poduzetništva i samozapošljavanja. Projektom poduzetničkih ideja uz studente obuhvaćeni su i učenici srednjih škola. Učinivši iskorak prema mlađoj populaciji nastojimo približiti poduzetništvo i aktivirati inovativni potencijal srednjoškolaca.”

Nadamo se da je za ove mlade ljude, ovo tek početak.

 

Preuzeto s www.regionalexpress.hr/site/more/odrano-finale-programa-katalog-poduzetnikih-ideja

Dodjela Potvrda za sudjelovanje u radionicama edukacijskog programa "Katalog poduzetničkih ideja"

04/16/15

Najava finala "Kataloga poduzetničkih ideja"

21. travnja u 8.oo sati u dvorani Istra, održava se finale radionica Kataloga poduzetničkih ideja. Polaznici će prezentirati sažetke svojih poslovnih planova pred komisijom, koja će odabrati najuspješnije timove koji će imati priliku svoje ideje prezentirati na konferenciji „EU future perspectives: innovation, entrepreneurship and economic policy“ u sklopu workshop dana. Isti će se dan podijeliti Potvrde o sudjelovanju u programu „Katalog poduzetničkih ideja“ polaznicima koji su ispunili uvjete: prisustvovanje radionicama, izrada sažetka poslovnog plana, predaja poslovnog plana prije 21.4. u elektronskom obliku putem maila, te izlaganje poslovnog plana na finalnoj radionici.

Podsjećamo, radi se o programu čiji je cilj razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija. Tijekom edukacijskog ciklusa od ukupno šest školskih/nastavnih sati polaznici su se upoznali s tehnikama kreativnog i kritičkog mišljenja, primjerima dobre prakse, pravilima izrade poslovnog plana, te istraživanjem za potrebe sastavljanja poslovnog plana koristeći sekundarne podatke. Poslovne ideje polaznici su razrađivali u timovima.Za potrebe izvođenja programa „Katalog poduzetničkih ideja“ sastavljena je i objavljena publikacija „Katalog poduzetničkih ideja – Priručnik“.

„Katalog poduzetničkih ideja“ jedna je od aktivnosti SMART INNO projekta pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“.

 

03/13/15

Održana druga radionica programa Katalog poduzetničkih ideja 13.3.2015.

Druga radionica za prvu grupu sudionika u sklopu programa Katalog poduzetničkih ideja koji se provodi u okviru SMART INNO projekta održana je u dvorani Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli. Radionicu je održala Katarina Kostelić, stručna suradnica za istraživanje na SMART INNO projektu i nastavnica ekonomske skupine predmeta u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Podsjećamo, radi se o programu čiji je cilj razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija.

Na drugoj radionici prisustvovalo je 66 srednjoškolaca, iz četiri pulske srednje škole: Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Ekonomska škola Pula, Tehnička škola Pula i Strukovna škola Pula. Radionica se sastojala od kratkog teorijskog uvoda o poslovnom planu, nizu vježbi za razvoj i jačanje kritičkog mišljenja, te timskog rada učenika na razvoju vlastitih poduzetničkih ideja prema elementima poslovnog plana.

Učenici će nastaviti s izradom vlastitih planova uz mentorstvo pri razvoju ideje u obliku konzultacija koje će se održavati srijedom od 13 – 15 h. Osim toga, Kostelić je za učenike organizirala raznovrsne multimedijalne sadržaje, kao i nastavne materijale koji će polaznicima biti dostupni logiranjem na online platformu za razmjenu sadržaja.

Prezentacija sažetaka poslovnih planova pred komisijom održat će se 21.4.2015. u 8.00h u dvorani Istra. Isti će se dan podijeliti Potvrde o sudjelovanju u programu „Katalog poduzetničkih ideja“. Komisija će odabrati najuspješnije timove koji će imati priliku svoje ideje prezentirati na konferenciji „EU future perspectives: innovation, entrepreneurship and economic policy“ u sklopu workshop dana.

Za potrebe izvođenja programa cjeloživotnog učenja „Katalog poduzetničkih ideja“ sastavljena je i objavljena publikacija „Katalog poduzetničkih ideja – Priručnik“. Priručnik je prateća literatura programa, te je kao takva namijenjena prvenstveno polaznicima programa. Besplatni primjerak priručnika može se preuzeti ovdje: Katalog poduzetničkih ideja - Priručnik

 

02/24/15

Održana prva radionica programa Katalog poduzetničkih ideja 24.2.2015.

 

U dvorani Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli održana je prva radionica za prvu grupu sudionika u sklopu programa Katalog poduzetničkih ideja koji se provodi u okviru SMART INNO projekta. U uvodnoj riječi prodekan izv.prof. dr. sc. Robert Zenzerović učenicima je poželio toplu dobrodošlicu. Radionicu je održala Katarina Kostelić, stručna suradnica za istraživanje na SMART INNO projektu i nastavnica ekonomske skupine predmeta u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Podsjećamo, radi se o već najavljenom programu čiji je cilj razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija.

Na prvoj radionici prisustvovalo je 59 srednjoškolaca, iz četiri pulske srednje škole: Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Ekonomska škola Pula, Tehnička škola Pula i Strukovna škola Pula. Radionica se sastojala od kratkog teorijskog uvoda o ulozi razvoja kreativnog mišljenja u poduzetništvu, nizu vježbi za razvoj i jačanje kreativnog mišljenja, te timskog rada učenika na razvoju vlastitih poduzetničkih ideja.

Učenici, podijeljeni u 12 timova, briljirali su u području generiranja ideja. Tih će 12 timova na sljedećoj radionici, 13.3.2015. u 11 h, imati priliku razvijati kritičko mišljenje kroz preispitivanje i razvoj svojih poslovnih ideja u obliku poslovnog plana.

U međuvremenu, učenicima je na raspolaganju mentorstvo pri razvoju ideje u obliku konzultacija koje će se održavati srijedom od 13 – 15 h. Osim toga, Kostelić je za učenike organizirala raznovrsne multimedijalne sadržaje, kao i nastavne materijale koji će polaznicima biti dostupni logiranjem na online platformu za razmjenu sadržaja.

S obzirom da se istovremeno odvijala tiskovna konferencija, dio radionice je medijski popraćen.

Djelić atmosfere možete vidjeti ovdje:

KATALOG PODUZETNIČKIH IDEJA - REGIONAL EXPRESS

KATALOG PODUZETNIČKIH IDEJA - VIJESTI ISTRE I KVARNERA

SMART INNO kreće s edukacijskim programom „Katalog poduzetničkih ideja“: CILJNA SKUPINA SU STUDENTI I UČENICI SREDNJIH ŠKOLA

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Istarska razvojna agencija hrvatski su partneri na projektu. U sklopu aktivnosti WP5 Sveučilište organizira i provodi edukacijski program „Katalog poduzetničkih ideja“.

Cilj je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija.

Projekt "Katalog poduzetničkih ideja" namijenjen je dvjema ciljnim skupinama. Prva skupina bit će oformljena na dobrovoljnoj bazi, u kojoj mogu sudjelovati srednjoškolski učenici i studenti svih studijskih usmjerenja. Edukacijski ciklus sastoji se od dvije radionice, koje će trajati ukupno šest školskih/nastavnih sati. Prva radionica ima za cilj formiranje poduzetničke ideje koristeći teorijski pristup i praktični dio uz korištenje tehnika kreativnog mišljenja. Druga radionica obuhvaća razradu poduzetničke ideje uz prethodno utvrđivanje kriterija izvedivosti i isplativosti. Poslovne ideje će polaznici razrađivati u timovima.

Druga grupa studenata sastoji se od studenata druge godine diplomskog studija koji pohađaju kolegij Strateško računovodstvo pri Fakultetu ekonomije i turizam „Dr. Mijo Mirković“, i već su razradili poslovne ideje pod mentorstvom izv.prof.dr.sc. Roberta Zenzerovića.

Polaznicima edukacijskog programa bit će dostupna pomoć i u konzultativnom obliku, odnosno davanje uputa i smjernica pri razradi idejnog, odnosno poslovnog plana. Svi radovi bit će ukratko prezentirani po završetku edukacijskog programa.

Polaznici koji ispune uvjete (prisustvuju radionicama i predaju rad u elektronskom obliku u za to predviđenom vremenskom roku do 21.4.2015.), ostvaruju pravo na potvrdu o sudjelovanju.

Radovi će biti objavljeni u sklopu online brošure "Katalog poduzetničkih ideja“, a najbolji tim će dobiti priliku izložiti svoju poslovnu ideju na konferenciji "European Union future perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy"(http://eufutureperspectives.unipu.hr/en/index.php) u sklopu "workshop day-a" od od 21.-23. svibnja 2015. godine u organizaciji pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile i Istarske razvojne agencije.

 

Prva radionica održati će se 24.2.2015. godine u 12 h, a sudjelovanje je potrebno potvrditi do 20.2.2015. e-mailom na smartinno@unipu.hr radi pripreme radnih materijala.

Polaznici se mogu unaprijed međusobno dogovoriti i organizirati radne timove (3 - 5 osoba po timu).

 

Očekujemo vas u što većem broju i radujemo se Vašem dolasku!

SMART INNO