fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

About Journal

 

RIC is dedicated to promoting the distribution of important scholarly work at all levels: faculty/researchers, policy makers, economic professionals and other leading intellectuals’ studying innovation and competitiveness both on the micro and macro levels.

The Journal is interested in both theoretical and applied research with an emphasis on topics in international trade, factors conditions, demand conditions, firm strategy, structure and rivalry, human resource endowments, R&D capabilities, new technology adoption, managerial and organizational factors, models and process of innovation, innovation law and policy, innovation networks, technical change, marketing innovation, clusters and networks and other topics falling within the field of economics of innovation.

RIC is not tied to any particular strand of theory, academic discipline, or subject of research in the field of economic science investigating economics of innovation and competitiveness.

RIC will endeavor to provide concise and accessible review on most important technical, socio-economic factors driving information technology industries.

 

In pursuit of its program RIC will try to explain what is happening in the race for global innovation advantage, explain economic decline in the most developed economies of the 21st century, change and dynamics in the innovation and innovation polices worldwide, building innovation advantage in order to overcome barriers to innovation.

 

The Journal is published quarterly.

Annual subscription: 200 HRK.

Journal is published with the help of Ministry of science, education and sports.

 

Journal presentation

 

Na vrh

11/25/15

Iz medija o novom međunarodnom znanstvenom časopisu FET-a Review of Innovation and Competitiveness (RIC)

FET je od nedavno izdavač dvaju znanstvenih časopisa: Review of Innovation and Competitiveness (RIC), čiji je prvi broj upravo objavljen, i drugog, etabliranog časopisa, Economic Research – Ekonomska istraživanja (RERO)- najbolje rangiranog časopisa iz polja ekonomije u Hrvatskoj.

 

Prof. dr. Danijela Križman Pavlović, dekanica FET-a "Dr. Mijo Mirković", i prof. dr. Marinko Škare predstavili su danas dva ugledna znanstvena časopisa u izdanju ove visokoškolske ustanove: Review of Innovation and Competitiveness (RIC) i Economic Research - Ekonomska istraživanja (RERO), oba na engleskom jeziku. RIC je novi časopis, tiskan u nakladi od 150 primjeraka, koji će uskoro biti dostupan na webu, dok su Ekonomska istraživanja tiskana u 200 primjeraka i mogu se besplatno preuzeti s interneta.

U časopisu RIC, u čijem je tek objavljenom prvom broju devet radova, a koji će izlaziti četiri puta godišnje, objavljuju se znanstveni radovi čiji su autori istraživači u svjetskim visokoškolskim i znanstvenim institucijama, kreatori politika, ekonomski stručnjaci i drugi vodeći intelektualci koji proučavaju inovacije i konkurentnost na mikro i makro razini poduzeća i nacionalnih gospodarstava, rekla je Križman Pavlović.

Časopis će izlaziti kvartalno, a uskoro će se indeksirati u međunarodno priznatim bazama. Glavni urednici su Križman i Škare, a u uređivačkom su odboru međunarodno priznati znanstvenici iz Hrvatske, SAD-a, Australije, Kine, Italije, Poljske, Estonije i Litve.

Izvor: www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/pulsko-sveuciliste-na-medjunarodnoj-karti-znanstvene-izvrsnosti-515239

Izdavanje novog časopisa, ali i starog "Ekonomska istraživanja" podiže imidž i ranigiranje Fakulteta i njegovog utjecaj na širu društvenu zajednicu, rekao je glavni urednik časopisa profesor doktor znanosti Marinko Škare. Ističe kako se u ovim časopisima mogu naći vrlo zanimljivi istraživački radovi važni za znanstvenu zajednicu.

Sada, dodaje Škare, slijedi privlačenje što više međunarodnih znanstvenika da se uključe u uređivački odbor pulskih časopisa kako bi izabrali najbolje radove koji će u njih biti uvršteni. S obzirom da se časopisi izdaju na engleskom jeziku, interes stranih znanstvenika za njih je velik, pa je tako časopis Ekonomska istraživanja u Italiji proglašen najboljim časopisom za napredovanje njihovih znanstvenika, istaknuo je Škare zaključivši kako se pulski Fakultet tako upisao na međunarodnu kartu znanstvene izvrsnosti.

Izvor: radio.hrt.hr/radio-pula/clanak/predstavljen-prvi-broj-novog-meunarodnog-znanstvenog-casopisa-fet-a/106580/

RERO odlikuju sljedeće kvalitete: njegova međunarodna prepoznatljivost, otvoren pristup (open access) - radovi su međunarodno vidljivi i dostupni za besplatni pregled i preuzimanje (download), ima više od 150 recenzenata radova (90% stranih) čiji se broj konstantno povećava, jačanje njegova faktora odjeka (impact factor) kroz godine.

Danas je najbolje rangirani časopis iz polja ekonomije u Hrvatskoj. Od 2009. godine RERO je indeksiran u Web of Science (WoS) bazi podataka, najopsežnijoj i naraznovrsnijoj dostupnoj istraživačkoj platformi. Hrvatska se, usporedbe radi, po podacima o broju časopisa iz polja ekonomije koji se nalaze u WoS bazi podataka može svrstati uz bok susjednih država, Italije i Austrije, dok iza njih slijede susjedne države, Mađarska, Slovačka i Slovenija.

Od srpnja 2014. godine RERO izlazi u suizdavaštvu FET-a i Taylor & Francis - Routledge Group. Taylor and Francis Group (Informa UK limited) prestižan je akademski izdavač, dok je Routledge Group najstariji i najveći akademski izdavač u svijetu, od davne 1778. godine. Ovim velikim dostignućem Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i FET svrstali su se uz bok uglednih i prestižnih međunarodnih sveučilišta i fakulteta iz polja ekonomije i upisali se na međunarodnu kartu znanstvene izvrsnosti. Faktor odjeka časopisa u 2014. godini iznosio je 0.432, temeljem čega je časopis bio rangiran kao 77. u svijetu iz grane opće ekonomije te 277. u svijetu iz područja ekonomije. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta časopis je rangiralo prema kriterijima izvrsnosti na 1. mjesto iz područja društvenih znanosti te na 3. mjesto iz svih područja znanosti, među sveukupno 195 znanstvenih časopisa koji se objavljuju u Hrvatskoj.

Izvor: www.regionalexpress.hr/site/more/fet-od-danas-izdavach-dva-meunarodna-znanstvena-chasopisa-video

Dekanica FET-a Križman Pavlović izrazila je zadovoljstvo: „Ovim velikim dostignućem Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i FET svrstali su se uz bok uglednih i prestižnih međunarodnih sveučilišta i fakulteta iz polja ekonomije i upisali se na međunarodnu kartu znanstvene izvrsnosti.“

Izvor: www.poslovni.hr/hrvatska/fakultet-ekonomije-i-turizma-iz-pule-od-danas-izdaje-dva-znanstvena-casopisa-305306

Preuzeto s: fet.unipu.hr/index.php