fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Događanja

Najave

Održana događanja

Važna aktivnost Centra odnosi se na organizaciju prigodnih gostujućih predavanja eminentnih profesora i stručnjaka iz zemlje i inozemstva, a s ciljem obogaćivanja i upotpunjavanja nastavnih sadržaja.

Iz medija o okruglom stolu „Kako do EU fondova?“ održanom na FET-u

Centar za europska istraživanja Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ organizirao je okrugli stol na temu „Kako do EU fondova?“, koji se 21. siječnja održao na FET-u. Okrugli su stol posjetili kako studenti petih godina u okviru Jean Monnet modula „Programi i fondovi Europske unije“, koji se izvodi na drugoj godini dodiplomskih studija FET-a, a tako i studenti drugih godina te sami profesori.

Moderatorica i organizatorica okrugloga stola, prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić, za sudionike stola i kasnije diskusije, pozvala je Patriziu Bosich – pročelnicu UO za međunarodnu suradnju IŽ-je, potom Kristinu Fedel Timovski – voditeljicu Odsjeka za međunarodnu suradnju Grada Pule, Tamaru Kiršić – višu stručnu suradnicu u IDI, Davora Škrtića iz tvrtke Eurokonzalting te Jasenku Kapuralin iz županijske agencije AZRRI iz Pazina. Svi su oni nakon kratkog osobnog predstavljanja i osnovnih informacija o institucijama i tvrtkama u kojima rade, dali i svoja iskustva u dosadašnjem radu na EU projektima i povlačenju novaca prvo iz pretpristupnih, a sada i iz strukturnih fondova EU.

Što su prisutnima poručili sudionici pročitajte u članku REX-a:
http://www.regionalexpress.hr/site/more/na-fet-u-odran-okrugli-stol-kako-do-eu-fondova-video

Video reportaža sa skupa dostupna je na adresi:

https://www.youtube.com/watch?v=IHEeCGXm_44

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, g. Branko Baričević, održao predavanje pri Centru za europska istraživanja FET-a

Povodom obilježavanja Europskog tjedna na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Centar za europska istraživanja (CEIPU) Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” organizirao je 7. svibnja 2015. godine predavanje g. Branka Baričevića, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Nakon uvodnih riječi prorektorice UNIPU-a, prof. dr. sc. Nevenke Tatković, te voditeljice CEIPU, prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić, predavanjem poticajnog naslova “Razgovarajmo o Europi”, g. Baričević podsjetio je brojno studentsko slušateljstvo na motive ujedinjena europskih zemalja početkom 1950-ih godina, da bi se potom usmjerio na trenutačne političke, ekonomske i društvene izazove pred Europskom unijom, ali i na konkretne mjere i preporuke Europske komisije kojima će se u predstojećem razdoblju nastojati iznaći rješenje i kompromis.
S obzirom da je predavanje poprimilo oblik otvorene i konstruktivne diskusije, studenti su imali priliku otvoreno razmotriti svoje interese i nejasnoće vezane uz prednosti hrvatskog članstva u “europskoj obitelji” a posebno zanimanje izazvala su pitanja glede mogućnosti akademskog usavršavanja u drugim državama članicama, koristi europskih ekonomskih poticaja, transparentnosti/legitimnosti ekonomskog pregovaranja (TTIP pregovori) te druga. Konkretna pitanja u odnosu na perspektivu EU postavljali su i profesori FET-a.
Susret g. Baričevića sa pulskim studentima trajao je više od planiranih sat vremena predavanja, s obzirom na iskazano zanimanje i veliki interes.


Gostovanje: Emilia Stola, Ph.D. s Warsaw University of Life Sciences

Gostujuća istraživačica pri Centru od 1.04.-1.05.2015. Za vrijeme svog boravka, njeno istraživanje odnosilo se na šire područje upravljanja kvalitetom i stabilnosti bankarskog sustava u EU.

Gostovanje: Prof. Vittorio Santoro, Ph.D.

Dana 16. i 17. ožujka 2015. godine na Fakultetu ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković' održalo se gostujuće predavanje prof.dr.sc. Vittorija Santora s Pravnog fakulteta sveučilišta u Sieni. Kao redovni profesor bankarskog prava i stručnjak iz područja regulatornog upravljanja europskim financijskim tržištem, profesor Santoro govorio je o temi Jedinstvenog mehanizma preustroja banaka (Single Resolution Mechanism) kao sastavnog dijela Europske bankovne unije, teme koje su vrlo aktualne u kontekstu Republike Hrvatske i njene obaveze sudjelovanja u konkretnom sustavu po ulasku u Euro područje.
Pred zainteresiranim slušateljstvom, profesor Santoro posebno je istaknuo talijansko iskustvo u implementaciji dijelova regulacije na kojima se ove strukture zasnivaju, zatim međunarodne dvojbe koje nova europska direktiva izaziva (Grainger slučaj) ali i političko-ekonomske aspekte nedavne “probne primjene” ovog mehanizma na Cipru.