fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Online baze podataka

Pristup većini on-line baza podataka omogućen je putem IP adrese ustanove.
Preko sljedećeg linka mogu se pretraživati sve dostupne baze po područjima znanosti.

http://baze.nsk.hr/

 

Neke od baza korisnih za područje ekonomskih znanosti:

EBSCO

On-line sustav koji nudi pristup velikom broju full text i bibliografskih baza. Može se pretraživati gotovo 3000 full text časopisa i više od 5000 publikacija koje nude sažetke, novinske preglede, enciklopedijske podatke. Sučelje ove baze je na hrvatskom jeziku. Sadrži slijedeće baze: Business source premier, Academic source premier, Econlit, Business source compelte, Regional business news, ERIC, LISTA, SOCindex, Newspaper source, Clinical pharmacology, Health source, PsycINFO. Sučelje ove baze je na hrvatskom jeziku.

EMERALD

Direktni pristup do preko 35,000 full text članaka, full text arhivi sežu do 1994. godine. Obuhvaća područje managementa, marketinga i ljudskih potencijala, određen broj naslova iz područja primjenjenih i tehničkih znanosti.

SCIENCE DIRECT

Baza ScienceDirect jedna je od najvećih svjetskih baza i pokriva sva područja znanosti s preko 6,5 milijuna članaka i 60 milijuna sažetaka.
Bazu izdaje poznati izdavač Elsevier a u nju je uključeno oko 1800 recenziranih časopisa.

ISI-WEB OF SCIENCE

Obuhvaća oko 8700, prema ocjeni međunarodne istraživačke zajednice vodećih svjetskih časopisa iz svih područja znanosti.
Uz uobičajene bibliografske podatke, ova baza uključuje i reference/citate koji korisnicima:
• pružaju pristup podacima o radovima koje je autor
citirao (Cited References)
• omogućuju pregled autora koji su se bavili određenom
vrstom istraživanja tijekom duljega razdoblja
(Related References).

CURRENT CONTENTS

Current Contents je u Hrvatskoj napopularnija baza podataka. Razlozi njezine popularnosti su relativno visoki kriteriji odabira časopisa, pokrivenost svih područja znanosti, učestalost ažuriranja, sažetak autora, adrese autora, nazivi i adrese izdavača, mogućnost pregleda sadržaja pojedinog...

PERO

Elektronički časopisi s cjelovitim tekstom dostupni hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici. Dostupne su kolekcije stranih i domaćih časopisa.


HRVATSKI ZNANSTVENI PORTAL

Hrvatski Znanstveni Portal na jednom mjestu objedinjuje informacije o hrvatskim znanstvenicima, njihovim radovima i znanstveno-istraživačkim projektima na kojima rade, hrvatskim časopisima i znanstvenim instrumentima, a u cilju međusobnog povezivanja znanstvenika, te promocije i populariziranja znanosti u Hrvatskoj. Projekt je započeo krajem 2006. g. potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, vodi ga Jadranka Stojanovski s Instituta Ruđer Bošković, a tijekom protekle dvije godine razvio se u nezaobilazan izvor relevantnih informacija o znanosti koji bilježi više od 20.000 posjeta dnevno! Hrvatski znanstveni portal nudi informacije kako na hrvatskom, tako i na engleskom jeziku, promovirajući hrvatsku znanost u zemlji i inozemstvu.
Sastoji se od nekoliko informacijskih servisa:

HRČAK

Portal znanstvenih i stručnih časopisa Republike Hrvatske u otvorenom pristupu.

HRVATSKA ZNANSTVENA BIBLIOGRAFIJA

Digitalni repozitorij CROSBI od 1996. prikuplja bibliografske podatke o publikacijama koje su napisali hrvatski znanstvenici. Repozitorij trenutno sadrži preko 213.000 bibliografskih zapisa (20.000 godišnje). CROSBI služi i kao repozitorij otvorenog pristupa (Open Access, OA) za više od 5.000 publikacija sa cjelovitim tekstom. CROSBI zapisi jednoznačno su pridruženi matičnom broju znanstvenika, instituciji, znanstvenom projektu i znanstvenom području, što daje velike mogućnosti pretraživanja i pregledavanja.

TKO JE TKO U HRVATSKOJ ZNANOSTI

Tko je Tko u Hrvatskoj Znanosti sadrži biografije i poveznice na bibliografije iz Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI hrvatskih znanstvenika iz područja ekonomije, prava, znanosti, medicine, umjetnosti, vlade, kulture itd. Projekt na jednom mjestu prikuplja strukturirane podatke o hrvatskim znanstvenicima. Trenutno se u ovoj bazi nalaze informacije za više od 6.000 hrvatskih znanstvenika. Glavni cilj projekta je promocija hrvatskih znanstvenika u Hrvatskoj i inozemstvu te poboljšana komunikacija i razmjena informacija među samim znanstvenicima.


On-line enciklopedije

  • Wikipedia.org - potpuno besplatna enciklopedija, razvijana od strane entuzijasta

 

On-line prevoditelji