fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Rukometaši briljirali u Istanbulu!!

Rukometaši Odjela za ekonomiju i turizam «Dr.Mijo Mirković» u Puli zaključili su akademsku sportsku sezonu na najbolji mogući način – osvajanjem zlatne medalje s jednog od najstarijih i najpoznatijih međunarodnih sveučilišnih turnira!!

BOGAZICI 30th INTERNATIONAL SPORT FEST već 30 godina organiziraju studentske sportske udruge najeminentnijeg turskog sveučilišta – Bogazici University smještenog u luksuznom djelu Istanbula - Etilas. Na ovogodišnjem turniru koji se održao u razdoblju od 18.05. do 24.05.2010 okupilo se preko 1000 studenata iz brojnih sveučilišta širom Evrope, Azije pa i Sjeverne Amerike. Vrhunski sveučilišni sportski kompleksi, infrastruktura poput onih u najpoznatijim američkim sveučilištima, vrhunska svečanost otvaranja, organizirano razgledavanje kulturno povijene baštine Istanbula i svakako jaka konkurencija u svim sportskim disciplinama glavne su karakteristike Sport Fest-a. Natjecanje se održalo u čak 14 sportskih disciplina a studenti OET-a nastupili su po prvi puta i to u muškom rukometu.

Naši rukometaši našli su se u skupini B zajedno sa Sveučilištem Saint Joseph iz Libanona, Sveučilištem iz Ankare i Sveučilištem Luck iz Ukrajine. Iako smo papirnato bili autsajderi vrlo brzo smo brzom i atraktivnom igrom pridobili simpatije publike. Utakmice su se igrale po profesionalnim pravilima (2x30 minuta) i suđene od strane licenciranih sudaca. Prva utakmica bila je protiv Ankare i bila je neizvjesna do zadnjih 10 minuta. Tada su naši dečki predvođeni već legendarnim kapetanom OET-a Nikolom Rodinom ubacili u višu brzinu i pobijedili s 32: 26. Druga utakmica protiv Saint Josepha bila je riješena već u prvom poluvremenu koju smo završili pobjedom od 32:15. Onda su na red došli jaki i iskusni Ukrajinci koji su bili jedni od favorita natjecanja. U toj utakmici svi naši studenti, koji su igrali sa samo jednom zamjenom, jednostavno briljirali. Doprinos su dali svi, od golmana Gračića koji je nakon 20 minute «spustio roletne» na golu i skupio preko 20 obrana, do «rukometnog umjetnika» Stojsavljevića, razornog i vrlo preciznog Rodina, «ministra obrane» Brajuhe, novaka u ekipi Jahutke i Červara koji su jednostavno izgarali na terenu, pa do  vaterpoliste u rukometnoj ekipi Sušaka koji je «šraubama» dizao publiku na noge…bila je to jedna velika pobjeda kolektiva! Treba naglasiti da je smo u tim utakmicama imali pomoć i od Puljanina Damira Koleca koji trenutno radi kao trener u poznatom Istanbulskom klubu Fenerbahce. Damir Kolec, igračka rukometna legenda našeg grada, svojim dugogodišnjim iskustvom pomogao je našim dečkima da odigraju utakmice na najvišem nivou. Dok su druge ekipe ovisile o jednom ili dva pojedinaca OET je čvrstom i atraktivnom timskom igrom jednostavno izluđivao protivnike. Nakon što smo dobili Ukrajince s 28:23 osvojili smo prvo mjesto – jedino mjesto koje je osiguralo nastup u polufinalu.

Samopouzdanje koje smo dobili igrama u grupi bilo enormno pa smo u polufinalu pobijedili domaćine Sveučilište Bogazici  s 31:25 iako su po prvi puta suci otvoreno stali na strani protivnika. Iako je domaćinima bilo teško gledati kako «mala Pula» dobiva sveučilišnu sportsku ekipu koja trenira u sportskim kompleksima boljim od mnogih hrvatskih prvoligaških ekipa, morali su čestitati boljem protivniku. U finalu koje su popratile pune tribine čekalo nas je Sveučilište u Ateni, koje je godinu ranije osvojilo natjecanje. Iako su studenti padali od umora (jedna izmjena i brojne manje povrede) imali smo sreću da nas je na putovanju pratio naš sponzor gosp. Enver Šeperović, Predsjednik Udruge za korektivnu gimnastiku i očuvanje zdravlja "FIT", jedan od najvećih hrvatskih kondicijskih trenera i istinska sportska duša našeg grada. Zagrijavanjem, istezanjem i sanacijom povreda omogućio je našim studentima da u finale uđemo spremni za ono što smo došli – novo zlato!! Vrlo brzo smo došli do 4-5 golova prednosti koje smo održali do samog kraja utakmice. Iako je Atena u drugom poluvremenu dolazila i na dva gola prednosti furiozan završetak donio nam je pobjedu od 32:27 i osvajanje još jednog zlatnog odličja. Dodjela pehara bila je zasigurno najupečatljivija od svih dosadašnjih turnira nakon koje su se naši studenti pola sata slikali sa svojim «fanovima». Kao i uvijek nisu izostale ni pozivnice na brojne druge sveučilišne turnire. Najbolji igrač rukometnog natjecanja više nego zasluženo proglašen je naš kapetan Nikola Rodin.  

Iako je natjecanje imalo neke organizacijske propuste (raspored odigravanja utakmica, svakodnevna duga putovanja na kampus i sl.) 30-ti Bogazici Sport Fest kao i predivni 15-milionski grad Istanbul ostati će dugo u sjećanju naših studenata. Zahvaljujući podršci rukovodstva OET-a te sponzorskim sredstvima Udruge FIT i OTP Banke studentski sportski život ide dalje i to na najbolji mogući način.

Rukometna ekipa Odjela za ekonomiju i turizam «Dr.Mijo Mirković» u Puli nastupila je u sljedećem sastavu:

1.    Nikola Rodin (kapiten)
2.    Goran Stojsavljević
3.    Massimo Brajuha
4.    Sanjin Jahutka
5.    Ivan Červar
6.    Igor Sušak
7.    Amir Vojniković
8.    Adnan Gračić

Voditelj ekipe i koordinator putovanja: mr.sc. Dean Sinković, MBA