fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Briljantan nastup pulskih studenata na međunarodnom sveučilišnom turniru u Libanonu!!

 

Studentske sportke ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli po drugi su puta sudjelovale na međunarodnom sveučilišnom natjecanju Beirut Unisport Festival 2013 i ostvarile vrhunske rezultate. Stolnotenisačice Dina Pervan (Odjel za humanističke znanosti) i Ljiljana Janković (Odjel za ekonomiju i turizam) ponovo su briljirale osvojivši prvo i drugo mjesto u konkurenciji 58 natjecateljica dok je Filip Šetić (alumni Odjela za ekonomiju i turizam) osvojio prvo mjesto u konkurenciji tenisa. 

 

4th BEIRUT UNISPORT FESTIVAL.....

Četvrto izdanje turnura održalo se u Bejrutu (Libanon) od 21. do 26.ožujka 2013. u organizaciji renomiranog sveučilišta Saint Joseph iz Bejruta uz pokroviteljstvo libanonskog Ministarstva sporta.  Ovogodišnje izdanje okupilo je oko 2700 studenata iz cijelog svijeta, i to u osam sportskih disciplina, čime je Beirut Unisport Fetival postao jedan od najvećih studentskih sportskih manifestacija u svijetu odmah nakon Univerzijade.

 

STOLNI TENIS....

U konkurenciji stolnog tenisa Dina Pervan osvojila je prvo mjesto pobjedivši svoju kolegicu Ljiljanu Janković u finalu natjecanja. Natjecanje je okupilo gotovo 60 natjecateljica sa sveučilišta iz Europe, Azije i Afrike a Dina je na putu do polufinala pobjedila s 3:0 u setovima predstavnice sa Sveučilišta Usek iz Libanona, Sveučilišta iz Kaira (Egipat), Sveučilišta Konstanz iz Njemačke te Sveučilišta American University of Kuwait. U polufinalu ju je čekala sveučilišna prvakinja Azije sa Sveučilišta Notre Dame iz Libanona a taj meč bio je jedan od najzanimljivijih na turniru. Nakon izjednačena prva dva seta pri rezultatu 1:1 Dina je odlično odigrala sljedeća dva seta pobjedivši s 11:8, 15:13 i tako slavila s ukupnim rezultatom 3:1. S druge strane šešira kao prva nositeljica Ljiljana Janković je s uvjerljivih 3:0 došla do finala pobjedivši protivnice sa Sveučilišta Saint Joseph iz Libanona, Sveučilišta iz Valencije (Španjolska), Sveučilišta HEC iz Francuske, Sveučilišta u Beogradu (Srbija). Finale između dvije predstavnice pulskog sveučilišta, iako su već bile vidno iscrpljene, još jednom je ponudilo vrhunski stolni tenis i pregršt fantastičnih poteza.  Iako je Ljiljana slavila u finalima međunarodnih sveučilišnih turnira Euroibiza 2012 (Ibiza) i Eurovalencia 2012 (Valencia) ovoga puta je Dina odigrala nevjerojatan meč pobijedivši Ljiljanu s 3:1 u setovima (11:9, 10:12, 11:7, 12:10) čime su pulske studentice ponovo “okupirale“ naviša postolja na dodijeli odličja.

 

TENIS...

Filip i Emil Šetić u konkurenciji tenisa nisu uspjeli ponoviti uspjehe s zadnja dva izdanja međunarodnih turnira u Valenciji, Ibizi i Beogradu te Državnih sveučilišnih prvenstva Hrvatske kada su osvajali prva i druga mjesta jer je Emil zapeo u četvrtfinalu natjecanja izgubivši od kolege sa Sveučilišta American University of Kuwait, inače sveučilišnog prvaka natjecanja na Bliskom Istoku. Zato je Filip, koji igra u formi života, “osvetio“ svog brata savladavši istog protivnika u finalu s čak 6:1, 6:2.

U konkurenciji tenisa natjecalo se 52 studenta s desetak sveučilišta a susreti do polufinala igrali su se na jedan dobiveni set do devet. Emil je dobio prva dva meča s 9:4 pobjedivši protivnike sa Sveučilišta American University of Dubai i Sveučilišta Fribourg iz Švicarske ali je u četvrtfinalu poražen s 9:6. S druge strane šešira Filip je dominirao od početka do kraja turnira ostavivši svojim protivnicima tek nekoliko setova. S 9:1 pobjedio je predstavnike sa Sveučilišta Saint Joseph i Sveučilišta Beirut Arab University iz Libanona, u četvrtfinalu je s 9:2 pobijedio studenta sa Sveučilišta Al Karaoin iz Maroka, u polufinalu s 6:3, 6:0 predstavnika sa Sveučilišta iz Praga a u finalu “demonistrirao silu“ protiv sveučilišnog prvaka zemalja Bliskog Istoka. Bilo je to jedno od posljednjih natjecanja naših najuspješnih studenata sportaša jer Emil i Filip, koji su diplomirali sredinom 2012. godine, imaju mogućnost nastupa kao alumni još otprilike četiri mjeseca. Naime prema pravilniku Hratskog akademskog sportskog saveza, Europske sveučilišne sportske federacije te Sveučilišne sportske udruge Panatholon studenti koji su diplomirali imaju do godinu dana pravo nastupa kao alumni. Za Emila i Filipa možemo reći da su već postali legende sveučilišnog sporta u Puli i da će njihove rezultate biti gotovo nemoguće ponoviti.

 

BEJRUT, LIBANON......

Osim besprijekorne organizacije, vrhunskih sveučilišnih sportskih kompleksa i spektakularne svečanosti otvorenja i zatvaranja, i ovogodišnje izdanje turnira zasigurno će svima dugo ostati u sjećanju zbog izuzetne  ljubaznosti domaćina koji je tijekom turnira svaki slobodni trenutak iskoristio da natjecateljima pokaže čari predivnog Libanona. Studenti su tako tijekom trajanja turnira posjetili Byblos, grad i luka Feničana kojeg smatraju najstarijim gradom i lukom na svijetu, poznato svetište Harissu sa koje „puca“ jedan od najljepših pogleda na Bejrut, dolinu povijesnog grada Becca, Nacionalni muzej u Beirutu i mnoge druge kulturno-povijesne građevine u samom centru Beiruta.  U nekoliko navrata studenti su imali priliku kušati vrhunske gastro specijalitete Libanona i gledati autentične plesove domaćina. Svake večeri svim gostima turnira omogućeni su izlasci i druženje u poznatim noćnim klubovima u Bejrutu po kojem je isti i poznat u svijetu. Program je bio besprijekoran i svaki slobodan trenutak, kojih nije bilo baš mnogo s obzirom na raspored natjecanja, naši su studenti iskoristili za upoznavanja predivnog Libanona i kolega s drugih sveučilišta.

Studente je na putovanju pratio dr.sc. Dean Sinković, MBA u svojstvu voditelja ekipa i delegacije.