fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Pulski studenti odlično se snašli među brojnim velemajstorima i intermajstorima!!

Prvo sveučilišno europsko prvenstvo u šahu održano je od 05. do 12.10. 2015 u Yerevanu, glavnom gradu Armenije. Prvenstvo je organizirano od strane krovne sveučilišne sportske organizacije EUSA-e (European University Sport Association) te Armenijskog akademskog sportskog saveza (Armenian Student Sports Federation – ARMSSF).

Nastup na natjecanju omogućen je samo nacionalnim sveučilišnim prvacima uz iznimku da zemlja domaćin ima dva predstavnika. Iako se radi o prvom šahovskom prvenstvu, sudjelovalo je gotovo 80 natjecatelja sa 28 sveučilišta.  Natjecanje je bilo izuzetno konkurentno jer je nastupilo desetak velemajstora (iznad 2450 bodova) te isto toliko intermajstora (iznad 2300 bodova).

Boje pulskog sveučilišta branili su studenti FET-a Ivica Grbac (2100 bodova) i Michael Kolić  (1900 bodova) koji su, usprkos činjenici  da su bili među zadnjima po broju bodova na profesionalnim listama, ostvarili odlične rezultate. Pulski studenti, koji su se tijekom lipnja okitili titulom najboljih studenata šahista Hrvatske, natjecali su se u nešto slabijem sastavu iz razloga što je kapetan ekipe (Valković) u tjednu održavanja natjecanja u Yerevanu imao obavezan nastup na seniorskom prvenstvu Hrvatske (Bol na Braču).

Iako tretiran kao potpuni autsajder Michael Kolić bio je izuzetno raspoložen i u osam mečeva ostvario je 4,5 boda (pobjeda vrijedi jedan bod, remi pola boda) čime je osvojio 25 mjesto. Pola boda manje ostvario je Ivica Grbac čime je osvojio 35.mjesto. To predstavlja odličan rezultat imajući u vidu da je sveučilišno prvenstvo bilo konkurentno gotovo kao na olimpijskim igrama. Primjerice, na ovom je natjecanju sudjelovalo cak šestorica igrača s preko 2600 bodova na profesionalnoj listi a najbolji svjetski igrač, supervelemajstor Magnus Carlsen, ima cca. 2800 bodova.

Mečevi su bili vrlo zahtjevni i svaki je trajao oko sat do sat i pol vremena jer se igralo po principu 25 minuta plus 10 sekundi po potezu. Ivica i Michael na najbolji su mogući način, s obzirom na svjetski ranking, prezentirali hrvatski sveučilišni šah i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Najbolje rezultate ostvarili su ruski i armenijski šahisti, zemlje u kojima je šah još uvijek obvezna aktivnost u osnovnim školama.

Iako se igralo svakodnevno, domaćini prvenstva odlično su organizirali natjecanje pa su studenti osim šaha i međusobnog druženja imali priliku upoznati bogatu kulturno-povijesnu baštinu povijesnog grada Yerevana i susjednih regija Armenije. Organiziran je posjet poznatom planinskom manastiru Gerhard, impozantnom hramu boga sunca Garni,  najvećem svjetskom muzeju manuskripta Matedaranu te muzeju armenijskog genocida.

Studenti su bili smješteni u hotelu Ani u samom centru grada u sklopu kojeg se odigralo i šahovsko prvenstvo. Nastup pulskih studenata na 1. Europskom sveučilišnom šahovskom prvenstvu omogućili su Studentski centar Pula, Sveučilišni studentski zbor, Fakultet ekonomije i turizma „“Dr.Mijo Mirković“ i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

U svojstvu voditelja delegacije studente je pratio doc.dr.sc. Dean Sinković, Koordinator za sport pri FET-u.