fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Dani ponosa i slave pulskog sveučilišnog sporta - bio je to najuspješniji sportski tjedan u povijesti!!

Međunarodni sveučilišni turnir EUROROMA 2015 održao se u Rimu od 13. do 16. 11.2015., u organizaciji rimskog Sveučilišta Roma Tre i Sveučilišta Bocconi iz Milana. I  ove se godine okupilo preko 2000 studenata iz cijele Europe, Azije i Afrike koji su se natjecali u devet sportskih disciplina. Ovogodišnje izdanje bilo je 15 po redu s time da su prvih deset izdanja održani u Milanu pod nazivom Euromilano.

Pulski studenti sportaši već dugi niz godina nastupaju na ovom turniru a do ove godine zabilježili su sljedeće rezultate: košarka (srebro, 2007), rukomet (srebro 2014), tenis (bronca 2013), odbojka muški (4. mjesto 2008) te futsal (6. mjesto 2006 i 2007). Ove godine nazivu Euroroma pridodan je dodatak World InterUniversites Tournament sto je sasvim zasluženo jer turnir već godinama predstavlja najelitnije sveučilišno natjecanje u Europi.

Dok je košarkaška i futsal momčad „žarira i palila“ osvojivši zlatne medalje na Euroijadi 2015 u Krakowu, u isto vrijeme ženska plivačka i muška rukometna ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (u daljnjem tekstu: SJD) nastupom u Rimu okrunila je najuspješniji vikend u povijesti pulskog sveučilišnog sporta. Plivačka ekipa osvojila je nevjerojatnih pet zlatnih i tri srebrne medalje u pojedinačnim disciplinama te srebro u ukupnom poretku, dok su rukometaši obranili srebrnu medalju osvojenu prošle godine. 

PLIVANJE

Ženska plivačka ekipa SJD formirala se prošle akademske godine i zahvaljujući fenomenalnim nastupima na brojnim sveučilišnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, već ima status „sportskih legendi“ pulskog sveučilišta. Od ove su godine pojačane s bivšom nacionalnom reprezentativkom i studenticom FET-a Valerie Švigir koja je u svom premijernom nastupu osvojila dvije pojedinačne i dvije štafetne zlatne medalje. Sonja Slavulj, Elena Tomac, Anđela Vrljić, Valerie Švigir i Petra Perhat imena su koja ćemo još dugo pratiti na međunarodnoj sveučilišnoj plivačkoj sceni. Jedini žal ostaje što pulsko sveučilište nema mušku plivačku ekipu. Naime u bodovanju za ukupni plasman u plivanju sagledavaju se svi rezultati muškog i ženskog dijela natjecanja pa su pulske studentice zbog toga osvojile „tek“ drugo mjesto. S dvije-tri medalje u muškom plivanju bilo bi to zasigurno još jedno zlato. U vrlo jakoj konkurenciji pulske su studentice ostvarile sljedeće rezultate:

·         Valerie Švigir (FET) – zlatne medalje : 50m delfin i 50m slobodno

·         Elena Tomac (Odgoj i obrazovanje) – zlatna medalja: 50m leđno

·         Anđela Vrljić (FET) – srebrna medalja: 50m prsno

·         Sonja Slavulj (FET): srebrna medalja: 50m leđno

·         Petra Perhat (Odgoj i obrazovanje): srebrna medalja: 50m slobodno

 

·          Štafeta 4x50m slobodno: zlatna medalja

·         Štafeta 4x50m mješovito: zlatna medalja

·         Ukupni poredak (muški + žene): srebrna medalja

 

 

RUKOMET

Rukometaši SJD i ove su godine na Euroromi osvojili drugo mjesto iako su u finalu do četiri minuta prije kraja u rukama imali zlato. Pulski su studenti bili smješteni u grupu C gjde su sigurnim pobjedama protiv Sveučilišta HEC Pariz (26:12), Lebanese American University (28:14) te Sveučilišta Sabanci iz Turske (20:14) osvojili prvo mjesto i nastup u četvrtfinalu. Nakon lake pobjede protiv domaćina Sveučilišta Roma Tre (25:14) slijedilo je polufinale protiv rukometaša Sveučilišta iz Marseillesa (Francuska) koje su naši studenti na krilima Gruičića i Stojsavljevića svladali 18:11.  

S druge strane ždrijeba sve pobjede zabilježilo je Sveučilište Cluj (Rumunjska) koji su pulske studente prošle godine u finalu pobijedili rezultatom 23:16. Bila je to repriza finala iz 2014. godine i šansa pulskim studentima za „osvetu“. Prije svega treba istaknuti da je Sveučilište Cluj i ove godine nastupilo sa prvoligaškom ekipom rumunjskog prvenstva koja u toj lizi nastupa pod imenom Babes Bolsai Cluj. Radi se o jednoj od rijetkih profesionalnih sveučilišnih sportskih momčadi u Europi. Međutim, ove godine izrazito motivirani rukometaši SJD igrali su u puno jačem sastavu (Gruičić, Kolić, Sćepanović, Vretenar, Tuksar) što je rezultiralo stalnim vodstvom Pule od 2-3 razlike. Taj rezultat održavao se do zadnjih pet minuta kada na scenu upadaju – suci! Gotovo je nevjerojatno u kojoj  su mjeri sudačke greške odlučile ovu utakmicu. Prvo su u jednom napadu bespotrebno poništena čak dva gola Kolića da bi potom u sljedećem napadu protivnika prestrogo bio isključen pulski golman Dino Marko (crveni karton). Iako je jedan sudac sugerirao običan faul, drugi je uspio napraviti presedan u svijetu rukometa i zbog blagog prekršaja do kraja utakmice isključiti pulskog vratara. S već „tankom“ klupom i bez rezervnog vratara teško da bi bilo koja ekipa mogla održati pozitivan rezultat u ovako izjednačenoj utakmici. Na kraju su rezultatom 22:20 slavili rumunjski studenti iako je prema prikazanoj igri do spornih „sudačkih trenutaka“ SJD bila bolja ekipa. 

Ostaje veliki žal za propuštenom prilikom ali i ponos zbog odličnih igara i svih pobjeda zabilježenim tijekom turnira. Osim dva srebra sa Eurorome, rukometaši SJD u svojoj su povijesti osvojili i tri međunarodna zlata (HEC Mercuriales Paris 2008, Bogazici University Sport Festival Istanbul 2010 te HEC Mercuriales Paris 2011). Rukometnu momčad Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli činili su sljedeći studenti: Massimo Brajuha (kap), Goran Stojsavljević, Vladimir Gruičić, Michael Kolić, Dino Marko, Mihael Kapustić,  Darian Vretnerar, Matija Šćepanović i Kristijan Tuksar.  

 

EUROROMA 2015

Bilo je to još jedno odlično organizirano izdanje turnira u sklopu kojeg su pulske studentice i studenti još jednom na vrhunski način prezentirali Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Slobodno vrijeme naši su studenti provodili družeći se s kolegama iz 70ak različitih sveučilišta i obilazeći bogatu kulturno povijesnu baštinu „vječnog grada“. Promotivni spotovi s prijašnjih izdanja turnira na najbolji mogući način opisuju atmosferu koja vlada tijekom ovog turnira:

https://www.youtube.com/watch?v=YVbYLrYt9Rc      

A prije svake dodijele odličja atmosferu podižu najbolji europski sveučilišni cheerleading timovi (linkovi ispod):

https://www.youtube.com/watch?v=NRI2oF8x6Qg

https://www.youtube.com/watch?v=KPD7fOb_Xe8

Nastup studentskih sportskih ekipa na Euroromi 2015 financirao je Fakultet ekonomije i turizma „Dr.Mijo Mirković“ u Puli te manjim dijelom i sami studenti.

Sportski pozdrav,

 

Doc. dr.sc. Dean Sinković, MBA                                                 

Koordinator za sport pri FET-u                                       

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli