fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Marija Jadreško srebrna u stolnom tenisu kao i Ines Sobočan u sveučilišnom maratonu! Tea Posedi na korak do polufinala a cjelokupna delegacija OET-a nagrađena s titulom "Most friendly delegation"!!

Studentske sportske ekipe Odjela za ekonomiju i turizam "Dr.Mijo Mirković" ponovo su briljirale na međunarodnom natjecanju ali ovoga puta na Bliskom istoku. Na trećem po redu međunarodnom sveučilišnom turniru Beirut Unisport Festival pulski studenti osvojili su srebrne medalje u stolnom tenisu i sveučilišnom maratonu. Turnir se održao u Bejrutu (Libanon) od 14. do 19.ožujka 2012. u organizaciji poznatog sveučilišta Saint Joseph iz Bejruta uz pokroviteljstvo libanonskog Ministarstva sporta.  Ovogodišnje izdanje okupilo je preko 2500 studenata iz cijelog svijeta, i to u osam sportskih disciplina, čime je Beirut Unisport Fetival postao jedan od najvećih svjetskih studentskih sportskih manifestacija.

Pulski studentski sport predstavljali su, i to vrlo uspješno, Marija Jadreško, (stolni tenis), Tea Posedi (stolni tenis) te Ines Sobočan (sveučilišni maraton).  Stolnoteniski tunir bio je uz košarku i futsal zasigurno najkonkurentniji jer su Marija i Tea svoj put do medalja morali tražiti između čak 56 igračica. Tea Posedi je u kvalifikacijskom dijelu s 3:0 u setovima nadigrala predstavnicu s American University of Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati) a istim rezultatom u prvom i drugom kolu pobijedila je i suparnice sa Sveučilišta Konstanz (Njemačka) i Sveučilišta St.Joseph (Libanon). Međutim u četvrtfinalu čekala ju je sveučilišna prvakinja Azije s Lebanese American University-a (Libanon) koja je pobijedila s 3:2 (11:9, 9:11, 12:10, 13:15, 11:9). Bio je to vrhunski, ali i najduži meč turnira, u kojem su odlučivali sitnice ali je ruka Libanonke u završnici bila nešto mirnija. Marija Jadreško u kvalifikacijama je s 3:0 pobijedila predstavnicu s American University of Kuwait (Kuvajt) i mirno krenula prema glavnom dijelu turnira. U prvom se kolu s lakoćnom (3:0) obračunala sa studenticom iz Sveučilišta IUST (Sirija) kao i u drugom kolu s predstavnicom Sveučilišta Comillas iz Madrida (Španjolska). U četvrtfinalu Marija je nešto teže s 3:1 u setovima pobijedila drugu predstavnicu Sveučilišta Konstanz (Njemačka) a istim je rezultatom ušla u finale pobijedivši protivnicu sa sveučilišta HEC (Francuska). Međutim u finalu morala je čestitati pobjedu predstavnici Sveučilišta iz Beograda koja ju je nadigrala s 3:1 u setovima. Bila je to prva „pulska medalja“ s ovog turnira...ali već nekoliko sati nakon Marije i Ines Sobočan je došla do srebrne medalje.

Ines je nastupila u disciplini cross-country (sveučilišni maraton, 15.000 metara). Prvog je dana zajedno s 14 studentica otrčala normu na 10.000 metara a drugog je dana u finalnom dijelu uspjela u zadnjih 200 metara trke preskočiti čak dvije protivnice i osvojiti izvrsno drugo mjesto. Srebro osvojeno u ovoj disciplini predstavlja prvo pulsko sveučilišno odličje iz atletike!!

Osim više nego izvrsne organizacije, vrhunskih sveučilišnih sportskih kompleksa i spektakularne svečanosti otvorenja, ovaj će turnir zasigurno svima dugo ostati u sjećanju zbog nevjerojatne ljubaznosti domaćina koji je tijekom turnira svaki slobodni trenutak iskoristio da svojim gostima pokaže čari predivnog Libanona. Studenti su tako tijekom trajanja turnira posjetili Byblos, grad Feničana kojeg smatraju najstarijim gradom na svijetu, poznato svetište Harissu sa koje „puca“ jedan od najljepših pogleda na Bejrut, spilju Jeittu koji mnogi smatraju jednim od svjetskih čuda kao i svaki važan kulturno-povijesni detalj Bejruta. U nekoliko navrata studenti su imali priliku kušati vrhunske gastro specijalitete Libanona i gledati autentične plesove domaćina. Svake večeri svim gostima turnira omogućeni su izlasci i druženje u najpoznatijim noćnim klubovima u Bejrutu po kojem je isti poznat u svijetu.

Studente je na putovanju pratio dr.sc. Dean Sinković, MBA u svojstvu voditelja ekipa i delegacije.