fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Ljiljana Janković i Dina Pervan osvojile i šesti turnir zaredom, braća Šetić zlatni i brončani!!

Na međunarodnom sveučilišnom turniru EuroComillas 2013, koji se od 21. do 25. studenog održao u Madridu, sportske ekipe pulskog sveučilišta ponovno su postigle vrhunske rezultate – zlato i srebro u konkurenciji ženskog stolnog tenisa te zlato i broncu u muškom tenisu!

Na turniru koji je organiziran od strane renomiranog Sveučilišta Comillas i brojnih studentskih sportskih udruga, okupilo se oko 1300 natjecatelja s  50tak sveučilišta iz Europe, Azije i Afrike. Nakon šest vrhunski organiziranih turnira u Valenciji, pod nazivom EuroValencia, organizatori su odlučili od ove godine turnir prebaciti u glavni španjolski grad. Natjecanje se održalo na sportskim kompleksima Vincente Del Bosque i to u sljedećim sportskim disciplinama: futsal, odbojka, košarka, nogomet, tenis, stolni tenis i cheerleading. Boje pulskog sveučilišta branili su naši najuspješniji(e) sportaši(ce) - Ljiljana Janković i Dina Pervan u stolnom tenisu te braća Filip i Emil Šetić u konkurenciji tenisa. Iako su braća Šetić tijekom protekle akademske godine završili diplomski studij na FET-u, zbog iznimnih dosadašnih rezultata te obrane prvog mjesta iz EuroValencie 2012, organizatori su poslali posebnu pozivnicu za našu “zlatnu braću“... a oni su je itekako opravdali!!

 STOLNI TENIS

Naše briljantne stolnotenisašice Dina i Ljiljana osvojile su i šesti međunarodni sveučilišni turnir zaredom!! Niz je krenuo na EuroIbizi 2012, nastavio se na EuroValenciji 2012, potom Unisport Festivalu 2013 (Bejrut), BEST-u 2013 (Beograd), Euroijadi 2013 (Brašov)  te je trenutno stao na EuroComillasu 2013!!! U konkurenciji oko 30tak natjecateljica, Dina i Ljiljana bile su postavljene za prvu i drugu nositeljicu turnira i ponovo opravdale svoj status!! Pulske su studentice u svojim grupama (B i E) pobijedile sve tri protivnice rezultatom 3:0. Dina je redom pobjeđivala predstavnice Sveučilišta Western Mouintain iz Libije, HEM Business School Casablanca (Maroko) te Sveučilišta Bicocca iz Milana. Ljiljana je u grupi E pobijedila protivnice sa Sveučilišta Granada (Španjolska), Sveučilišta Comillas (Španjolska) te American University of Beirut (Libanon). Nakon besprijekornih mečeva u grupi naše studentice istim rezultatom 3:0 pobijeđuju i u četvrfinalu. Dina je bila bolja od studentice sa Sveučilišta HEC iz Pariza a Liljana od predstavnice Sveučilišta iz Moskve. U polufinalu Dinu je čekala predstavnica sa Sveučilišta iz Beograda koju je Dina u zanimljivom meču pobijedila s 3:1 čime si je osigurala novu medalju. Treba napomenuti da je to bila već četvrta pobjeda Dine nad istom predstavnicom u završnicama međunarodnih sveučilišnih turnira. Lilja je s druge strane ponovo furiozno odradila svoj meč pobijedivši s 3:0 studenticu sa Sveučilišta Bechar iz Alžira. I kao što su nas već i naviknule, veliko finale između Dine i Liljane bio je još jedan meč za pamćenje!!  Nakon što je Liljana osvojila EuroIbizu 2012 i EuroValeniciju 2012, Dina je u finalima bila bolja na sljedeća tri natjecanja (Beirut Unisport Festival 2013, BEST 2013 Beograd te Euroijada 2013)...ali ovoga puta Ljiljana je pobijedila rezultatom 3:1 i izjednačila međusobni omjer na 3:3!! Međutim ono što je toliko očigledno i bitnije, je činjenica da prijateljstvo Dine i Ljiljane, koje su ujedino suigračice u STK Pula, puno jače od njihovog rivaliteta.

 TENIS

“Zlatna braća“ pulskog sveučilišnog sporta i ujedno najuspješniji studenti-sportaši na našem sveučilištu, Filip i Emil Šetić, ponovo se vraćaju s dva odličja – zlatnim i brončanim! Nakon tri dana igranja “od jutra do mraka“ još su jednom pokazali kvalitetu i na najbolji mogući način prezentirali naše sveučilište. Kao prvi i treći nostitelji nastupali su u konkurenciji 32 studenata. U grupi A Filip je bez poteškoća svladao dva protivnika rezultatom 9:1 (Sveučilište u Beogradu i Sveučilište Basel) te predstavnika Sveučilišta Konstanz s 9:2. Emil je u grupi F izborio tri pobjede protiv predstavnika sa Sveučilišta iz Marseilla (9:1), Sveučilišta Saint-Joseph iz Beiruta (9:2) te Sveučilišta ESADE iz Barcelone (9:7).  Oba su pulska studenta osvojila prvo mjesto u svojim grupama pa potom odlično odradila i četvrtfinalne dvoboje u kojim je Filip dominatno pobijedio s 9:0 predstavnika Sveučilišta iz Bukurešta a Emil s 9:2 studenta sa Sveučilišta Comillas iz Madrida. Nažalost ždrijebom je odlučeno da se Filip i Emil moraju sastati u polufinalu iako su do tada pokazali daleko najbolji tenis na turniru. Filip je i ovog puta bio za nijansu bolji i slavio rezultatom 6:3, 6:4 (polufinala su se odigravala na dva dobivena seta). U susretu za treće mjesto Emil je ponovo pobijedio predstavnika Sveučilišta ESADE rezultatom 6:3, 6:3 dok je Filip odigrao fenomenalan finalni meč u kojem je potpuno deklasirao svog protivnika sa Sveučilišta Al-Alkhawayan iz Maroka rezultatom 6:2, 6:0. Tijekom finalnog dvoboja Marokanac je imao preko 50 navijača sa svog sveučilišta ali ih je popularni Fićo savršenom igrom vrlo brzo utišao te zaradio brojne aplauze svih gledatelja.  

 EUROCOMILLAS-MADRID

Iako uz određene organizacijske propuste, što je boljka svakog turnira koji se organizira po prvi puta, EuroComillas je kroz tri dana natjecanja ponudio vrlo kvalitetne studentske sportske okršaje. Studenti i delegacija bili su smješteni u Hotelu Convencion u samom centru Madrida ali su zato svakodnevno morali putovati gotovo sat vremena na sportske terene kompleksa Vincente Del Bosque. Pored sportskog dijela, organizatori su omogućili natjecateljima posjetu nogometnom stadionu Real Madrida (Santiago Benrabeu), gledanje utakmice Atletico Madrid-Getafe na stadionu Vincente Calderon, posjetu kampusu renomiranog Sveučilišta Pontificia Comillas te razgledavanja centra Madrida uz odlazak u svjetski poznate muzeje Prado i Reina Sofia. Pored navedenog, studentima je bio omogućeni i zabavni programi u noćnim klubovima širom Madrida koje su naši studenti, zbog cjelodnevnih sportskih obveza, iskoristili samo zadnju večer.  Studente je na natjecanju pratio Koordinator za sport pri Fakultetu ekonomije i turizma “Dr.Mijo Mirković“ u Puli, doc.dr.sc. Dean Sinković, MBA.  

Za kraj potrebno se zahvaliti rukovodstvima Studentskog centra Pula i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji su omogućili još jedan nastup naših studenata-sportaša na vrhunskom međunarodom turniru.