fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Teniska elita u Dublinu, naši tenisači deseti u Evropi

Na svom prvom nastupu za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli naši tenisači su osvojili deseto mjesto na Evropskom sveučilišnom prvenstvu u tenisu koje se održalo u Dublinu (Republika Irska) od 08.12.2008. do 15.12.2008. godine. Natjecanje je organizirala i koordinirala EUSA-a (European University Sports Association), krovna Evropska asocijacija za organizaciju sveučilišnih sportskih natjecanja. Evropska sveučilišna prvenstva su najjači mogući oblik natjecanja u sveučilišnoj domeni gdje često nastupaju profesionalci koji se nalaze među top 150 profesionalnih svjetskih rang lista. Treba naglasiti da na Evropskim prvenstvima mogu nastupiti samo Državni sveučilišni prvaci. Naši studenti su već nastupali na Evropskom sveučilišnom prvenstvu i to u stolnom tenisu (Italija, lipanj 2008.) gdje su osvojili izvrsno šesto mjesto.

 
Na natjecanju u Dublinu je sudjelovalo preko 20 Sveučilišta iz cijele Evrope. Naši tenisači Albert Lončarić i Tomisalv Raca te voditelj Dean Sinković zapali su u najjaču grupu sa ovogodišnjim Evropskim prvacima i prošlogodišnjim viceprvacima. Nakon tri iscrpljujuće borbe protiv London Metropolitan University, Dublin State Univeristy  i Sveučilišta u Podgorici poraženi su u svim mečevima sa 2:1 i kao posljednji u grupi morali igrati mečeve od 9. do 20.mjesta. Tu su naši studenti pokazali da im je mjesto u gornjem domu Evropskog sveučilišnog tenisa jer su "pomeli" prvake Njemačke (Hilderberg University) i viceprvake Engleske (Leichester University) a u meču za deveto mjesto protiv prvaka Španjolske (University of Barcelona) morali su predati meč u parovima zbog lakše povrede Race. Razlog ispadanja u grupi može se naći i u činjenici da su se mečevi igrali u dvorani na što naši igrači i nisu baš navikli jer već godinama treniraju i igraju na zemlji.

 

Koliko je grupa bila jaka i koliko je samo malo sreće nedostajalo da Puljani osvoje i prvo mjesto u grupi govori činjenica da su sve pojednične mečeve izgubili tek nakon tie breaka trećeg seta. Igralo se dva pojedinačna meča (singla) i jedan u paru (double). Krenulo je s Dublinom gdje je Lončarić izgubio prvi meč u tie-braku trećeg seta s 11:9. Nakon pobjede u parovima Raca je slično poražen u drugom meču. Drugi meč je bio protiv ovogodišnjih prvaka London Metropolitan Univeristy gdje Lončarić ponovo gubi u trećem setu tie-breaka. Tada su u paru naši dečki iznenadili velike favorite, pobijedili i uzeli bod, te ponovo odveli meč u neizvjesnost. Međutim protivnik Race, inače visoko rangiran igrač na ATP listi, bio je prejak čime su naši dečki izgubili s 2:1 i time propustili zadnju šansu za prolazak u četvrtfinale.

 

Drugog dana našim dečkima je sreća u potpunosti okrenula leđa jer nakon vodstva u svim mečevima oba pojedinačna meča izgubljena su vrlo tijesno u trećem setu tie-breaka. Parove su glatko dobili i time pokazali da su kao par bili jedni od najboljih studenata u Evropi. Nezasluženo "osvajanje" zadnjeg mjesta u grupi platili su ostali protivnici koje su redom dobili s 3:0 gdje su neki mečevi završavali s čak 6:0 i 6:0 za našu ekipu. Tako su pobjeđeni prvaci Njemačke (Hiderberg University) te viceprvaci Engleske (University of Leicester). U meču za deveto mjesto protiv University of Barcelona (Španjolska) Raca je pobijedio a Lončarić izgubio u pojedinačnom meču. U parovima, koji su se ovog puta igrali nakon pojedinačnih mečeva, naši dečki su poveli s 4:2 (igrao se jedan set do osam) ali onda je Raca lakše povrijedio prst pa su morali predati meč koji bi prema dotada viđenom sigurno dobili.

Iako osvajanje desetog mjesta možda na prvi pogled i ne zvuči kao vrhunski rezultat, imajući u vidu ranking protivnika i činjenicu da je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli bilo daleko najmanje sveučilšte na turniru, ovaj rezultat predstavlja veliko dostignuće Pulskog sveučilišnog tenisa.Samo natjecanje bilo je izvrsno organizirano pa su naši studenti osim igranja tenisa imali priliku upoznati čari Dublina i predivne Irske te družiti se sa studentima iz cijele Evrope.