fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Lončarić i Šetić "pregazili" konkurenciju na prvom izdanju turnira u Moskvi!

Međunarodni sveučilišni turnir Moscowgames 2014. održao se na poznatom moskovskom olimpijskom centru Lužnjiki od 02. do 06. rujna 2014. Iako se po prvi puta održao, turnir je okupio oko 2000 natjecatelja iz Europe, Azije i Afrike i to u desetak sportskih disciplina. Organizatori su poznata sveučilišna sportska udruga iz Rusije, Association for Student and Youth Sport, pod čijom kapom nastupa rekordan broj ruskih studenata i alumni ekipa. Promotori ili ambasadori natjecanja bile su brojne ruske sportske legende koji su tijekom cijelog turnira posjećivali natjecanja, na ceremoniji otvaranja držali govore a tijekom zatvaranja dijelili odličja. Tako su među ostalima svi studenti mogli upoznati Annu Petrakovu (najbolju košarkašicu Rusije), Stanislavu Komarovu (osvajačica olimpijske medalje u plivanju) i Konstantina Igropula (najboljeg rukometaša Rusije). Sponzorsku potporu turniru dali su Grad Moskva, sve sveučilišne sportske udruge u Rusiji te brojne poznate korporacije poput Burger Kinga, Gazproma, Glow Subsa i sl. Specifičnost ovog natjecanja je što su ekipe nastupale temeljem pozivnice organizatora a uključivale su sveučilišne ekipe koje su u posljednjih 4-5 godina na međunarodnim natjecanjima postigle ponajbolje rezultate. Shodno tome, na turniru su nastupale i brojne alumni ekipe koje su sačinjavali studenti koju su diplomirali/magistrirali zadnjih 1-2 godine. O kvaliteti natjecanja i sportske infrastrukture može se  najbolje vidjeti kroz sljedeći promotivni linka: http://studentsport.org/news/moscow-games-video/97291/. Na svečanom otvaranju turnira u Hotelu Korston (****) sve ekipe te njihovi ostvareni rezultati bili su predstavljeni na velikom video zidu te su naši tenisači održali  kratku prezentaciju o svom sveučilištu, teniskom timu i  Gradu Puli

Za Moscowgames 2014 od sportskih ekipa pulskog sveučilišta pozvane su samo dvije: ženska stolnoteniska i  muška teniska ekipa. Iz razloga što su naše studentice stolnotenisačice u navedenom terminu imale neodgodivih obveza, dogovoren je nastup naših tenisača (Lončarić i Šetić) koji su tako kao alumni s FET-a još jednom branili boje Sveučilišta J. Dobrile u Puli. Temeljem vrhunskih rezultata ostvarenih prijašnjih godina Sveučilište J. Dobrile bilo je oslobođeno je plaćanja kotizacije, ostvarilo je poseban popust za smještaj u hotelu Korston (****) te su natjecatelji bili oslobođeni plaćanja vize koja im je tijekom kolovoza odobrena u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj (Zagreb).  

Da je tenis ipak najveći sportski brend na Sveučilištu J. Dobrile u Puli naši tenisači dokazali su novim osvajanjem zlatne i srebrne medalje, sveukupno desetim osvojenim međunarodnim sveučilišnim turnirom!! Filip Šetić je među 32 predstavnika bio postavljen u  gornjem dijelu ždrijeba i do finala je došao fenomenalnom igrom i pobjedama protiv predstavnika sa Sveučilišta Lomonosov (Moskva), Northern Cyprus(Cipar)  te Grenoble (Francuska). S druge strane ždrijeba Albert Lončarić bio je jednako uspješan te pobijedio predstavnike sa Sveučilišta Moscow State University (Moskva), Saint Joseph (Libanon) i Gaston Berger (Senegal). Kako su Šetić i Lončarić došli u vrhunskoj formi (nedavno su uveli teniski klub Rabac u prvu ligu i nastupali na nekoliko natjecanja u Italiji) svojim protivnicima nisu prepustili niti jedan set!! Svoje prvo međusobno finale Šetić i Lončarić otvorili su fenomenalnom igrom ali do rezultata 5:5 u prvom setu nitko nije ispuštao svoj servis. Nakon toga Lončarić veže čak četiri gema, dobiva prvi set i vodi 2:0 u drugom. Ali Filip se ne predaje, preokreće rezultat pa uzima drugi set rezultatom 6:4. U trećem setu Lončarić je osjetio zatezanje u leđima i pri rezultatu 3:2 u gemovima morao je predati meč Filipu i zadovoljiti se srebrnom medaljom. Iako meč na kraju nije dovršen, Sveučilište J. Dobrile može biti više nego ponosno kako su Filip i Albert prezentirali pulski sveučilišni tenis.

Moscowgames 2014, bio je u svim segmentima fenomenalno organizirano natjecanjeIako se turnir održao po prvi puta, organizatori su se potrudili da u svakom trenutku natjecatelji budu informirani i zadovoljni. U tom smislu posebno se ističe sljedeće: vrhunski sportski kompleksi u sklopu olimpijskog centra Lužnjiki, vrlo jaka konkurencija u svim sportovima, odlični smještajni kapaciteti (pulska ekipa bila  je smještaja u Hotelu Korston), spektakularne ceremonije otvaranja i zatvaranja turnira s naglaskom na promociji svih sveučilišta, informiranost o svim pojedinostima, odlični vodiči i volonteri, besplatni izleti po Moskvi za sve sudionike, zabavni program za razna druženja te noćni život. Drugim riječima Moscowgames je već nakon prvog izdanja postao jedan od top tri najboljih međunarodnih sveučilišnih turnira tako da naše sveučilište može biti vrlo ponosno što je bilo dio te predivne priče. Studente je na turniru pratio Koordinator za sport pri Fakultetu ekonomije i turizma "Dr.Mijo Mirković" u Puli doc.dr.sc. Dean Sinković, MBA.