fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

U jakoj konkurenciji odbojkaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli četvrti!

Odbojkaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na svom prvom nastupu na renomiranom međunarodnom sveučilišnom turniru EUROMILANO 2008 osvojili su izvrsno četvrto mjesto. Turnir je po osmu godinu zaredom održava  u sklopu studentskog sportskog centra Sveučilišta Bocconi u Milanu a ove godine se održao u razdoblju od 19.11. do 23.11. 2008.

Po običaju turnir organizira studentska udruga A.S.D. Eurosportevents iz Milana zajedno sa Sveučilištem Bocconi i na njemu je ove godine nastupilo rekordnih 1700 studenata iz 40tak sveučilišta iz cijele Evrope i Svijeta. Natjecanja su se održala u pet različitih sportskih disciplina: futsal, košarka, odbojka, tenis i cheerleading. Gledajući s apekta broja studenata i kvalitete ekipa, EUROMILANO je postao možda i najkonkurentniji međunarodni sveučilišni turnir u Evropi. Turnir je do ove godine nosio ime EUROSPORTLAND koje je sada promjenio u EUROMILANO (sponzorstvo Grada Milana).

Naši studenti tradicionalno nastupaju na ovom turniru od 2006.godine (još kao FET) gdje su naši košarkaši prošle godine osvojili izvsrno drugo mjesto izgubivši finale nakon produžetaka. Prema odobrenom programu sportskih aktivnosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za akademsku godinu 2008./2009. prvotno je zamišljeno da na turniru nastupaju tri ekipe - košarka, muška odbojka i futsal, međutim zbog obveza u matičnim klubovima naši košarkaši i nogometaši nisu bili u mogućnosti sudjelovati na istome.

EUROMILANO 2008 je skupio studentsku odbojkašku elitu gdje su neka sveučilišta sa sobom dovukla cijele prvoligaške ekipe iz svojih nacionalnih natjecanja. Upravo je i to bio razlog zašto su naši studenti ostali bez zaslužene medalje.

Naši odbojkaši su se našli u vrlo jakoj grupi D kao najslabije rangirana ekipa što nije čudno s obzirom da su ove godine po prvi puta nastupili na ovom turniru. Tako su se u toj grupi našli Sveučilište u Moskvi (Rusija), Prag Tech University (Češka), inače pobjednici ovogodišnjeg turnira i Sveučilište u Baselu (Švicarska). Prva utakmica sa Sveučilištem u Moskvi bila je vrlo kvalitetna i naši dečki su sa 2:0 (15:12, 15:10) u setovima svladali visoke i tehnički jake Ruse. Nakon nešto lakše pobjede nad Baselom s 2:0 (15:8, 15:6) u setovima na red su došli ovogodišnji pobjednici turnira Tech Prag University. Iskustvo, visina i vrhunska tehnika sveučilišnih prvaka Češke bila je nepremostiva prepreka za pulske studente koji su tijesno izgubili oba seta (15:13, 15:12).

Kao drugoplasiranoj ekipi u grupi D Pulskim odbojkašima je donijelo četvrfinalni meč s pobjednikom grupe B, prošlogodišnjim viceprvacima turnira, Sveučilištem Bocconi iz Milana. U tom meču gdje su Talijani slovili za velike favorite, naši dečki su iznenadili sve prisutne u dvorani i deklasirali protivnika s čistih 2:0 (25:15, 25:17). Nažalost već pola sata nakon te utakmice pulski studenti morali su igrati meč polufinala s prošlogodišnjim pobjednicima Sveučilštem u Beogradu. U toj utakmici naši odbojkaši ostavili su srce na terenu ali nažalost to nije bilo dovoljno da se pobijedi vrhunskog protivnika koji u svojim redovima ima studente koji igraju zajedno desetak godina. Gledajući godišta studenata iz Beograda zasigurno je bio upitan i njihov studentski status ali tu nedoumicu nismo uspijeli riješiti. Polufinale je izgubljeno s 2:0 (25:23, 25:22) i time su naši odbojkaši automatski osvojili četvrto mjesto jer se utakmica za treće mjesto nije ni igrala. Naime pravilnik turnira nalaže da treća mjesta osvajaju ekipe s manje poraza ili izgubljenih setova što je dalo prednost drugo poraženom polufinalistu.

EUROMILANO 2008 bio je vrhunski organiziran pa je pored izvrsnog smještaja (hotel u centru Milana) organizator svake večeri pripremio kvalitetan zabavni program u vrhunskim noćnim klubovima širom grada. Iako malo razočarani neosvajanjem odličja naši studenti vratili su se iz Milana vrlo zadovoljni i motivirani da se sljedeće godine vrate po zasluženu medalju.


Na turniru su nastupili studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u sljedećem sastavu: Sebastijan Banko (kap), Valter Siljan, Stefano Vidotto, Robert Sošić, Alen Ive, Aleksa Dudić, Marko Rubčić, Marino Poropat i voditelj Ivan Šugar. Kao voditelj delegacije studente je pratio Sveučilišni koordinator za sport Mr.sc. Dean Sinković, MBA.