fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Drugo izdanje međunarodnog sveučilišnog turnira Moscowgames održano je od 31. kolovoza do 04. rujna 2015. godine u sklopu poznatog moskovskog olimpijskog centra Lužnjiki. Oko 2500 studenta sportaša sa brojnih sveučilišta iz Europe, Azije i Afrike natjecalo se čak u 15 sportskih disciplina. Organizatori su poznata sveučilišna sportska udruga iz Rusije, Association for Student and Youth Sport, pod čijom kapom nastupa rekordan broj ruskih studenata i alumni ekipa. Specifičnost ovog natjecanja je što ekipe nastupaju temeljem pozivnice organizatora što se odnosi na sveučilišne ekipe koje su u posljednjih nekoliko godina na međunarodnim natjecanjima postigle ponajbolje rezultate. Nakon što je, sada već alumni FET-a, Filip Šetić prošle godine pokorio konkurenciju i osvojio zlato u konkurenciji tenisa, ove godine pulski stolnotenisači (Ivinić i Stankovski) zapeli su u četvrtfinalu. Imajući u  vidu da je konkurencija od gotovo 60 igrača uključivala reprezentativce Rusije, Kazahstana te sveučilišne prvake iz brojnih azijskih zemalja onda ovaj rezultat nije ni blizu razočaranja.

U preliminarnom dijelu natjecanja (kvalifikacije) Ivinić i Stankovski zabilježili su po dvije pobjede protiv predstavnika s ruskih, libanonskih i austrijskih sveučilišta. Prolaskom kvalifikacijskog dijela stolnotenisači su bili raspoređeni po grupama od pet studenata. Saša Stankovski u grupi C zabilježio je sve četiri pobjede i suvereno osvojio prvo mjesto. Treba istaknuti da je ždrijeb bio poprilično čudan jer je prvih pet nositelja završilo na istoj strani ždrijeba. Tako je u osmini finala Saša za protivnika imao odličnog predstavnika s National University of Uzbekistan u kojem je nakon gubitka prva dva seta ipak na kraju slavio s 3:2. Nakon toga u četvrtfinalu ga je čekao reprezentativac Kazahstana i bivši juniorski stolnoteniski šampion (Sveučilište Novosibirsk iz Rusije) koji je na natjecanje došao u top formi te koji do tog trenutka nije izgubio niti jedan set. Međutim Sašu to nije previše dojmilo pa je poveo 1:0 pa potom i 2:1 u setovima. Nakon izjednačenja u petom setu vodio se pravi sportski rat. Saša je vodio 6:2, 8:5 i 10:9 ali je na kraju ipak potpisao kapitulaciju rezultatom 15:13. Vidan umor, tugu i razočaranje našeg studenta što ostaje bez borbe za medalju, umirio je veliki pljesak publike koja se okupila oko stola broj 4 na kojem se igrao navedeni meč. U istom dijelu ždrijeba nažalost  našao se i  student FET-a Fabio Ivinić koji je na zadnja dva međunarodna sveučilišna natjecanja (Eurovalenica i Eurocomillas Madrid) u Pulu donio zlatne medalje. Fabio je već u grupi bio raspoređen s istim predstavnikom koji je kasnije eliminirao Stankovskog te još jednim fenomenalnim igračem sa Sveučilišta Plekhanov. S dvije pobjede i dva poraza zauzeo je nezahvalno treće mjesto u grupi što nije bilo dovoljno za plasman u daljnji dio natjecanja. Bez obzira što su se pulski studenti ovog puta vratili bez odličja, njihove igre i postignut rezultat na Moscowgamesu dojmili su mnoge te se uslijedili pozivi na brojna sveučilišna natjecanja širom svijeta. Treba istaknuti da naši studenti nisu bili u top formi jer su im pripreme za novu stolnotenisku sezonu započele tjedan dana prije nastupa u Moskvi.  Iz tog razloga sigurni smo da će na sveučilišnim natjecanjima koji su na rasporedu u Studenom ponovno nastaviti s berbom medalja.  

Moscowgames i ove je godine u svim segmentima bio savršeno organiziran, a to se prvenstveno odnosi na: fenomenalne ceremonije otvaranja i zatvaranja, top konkurenciju, vrhunsku logistiku i sportsku infrastrukturu, odlične smještajne kapacitete, promociju svih učesnika natjecanja, nasmijane i informiranje vodiče te brojne organizirane mogućnosti posjeta kulturno - povijesne baštine ruske prijestolnice. Posebno su se isticali promotori natjecanja, poznate ruske sportske zvijezde (Andrej Kirilenko, Artemiy Panarin, Anna Petrakova, Stanislava Komarova, Konstantin Igropulo, Artyom Rebrov, itd.) koji su se tijekom natjecanja družili sa studentima i bili im podrška tijekom mečeva. Sponzorsku potporu turniru i ove godine potpisuju Grad Moskva, Ministarstvo obrazovanja Ruske Federacije, sve sveučilišne sportske udruge u Rusiji te brojne poznate korporacije poput Burger Kinga, Gazproma, Glow Subsa i sl. Novitet od ove godine je i potpora EUSA-e  (Europskog sveučilišnog sportskog saveza) krovne institucije europskog sveučilišnog sporta. Shodno tome organizatorima možemo samo poručiti -  svaka čast i SPASIBA!

Linkovi s prošlogodišnjeg izdanja Moscowgamesa:

http://studentsport.org/news/moscow-games-video/97291/

https://www.youtube.com/watch?t=912&v=9yFcHS8qsnI

 

doc.dr.sc. Dean Sinković, MBA

Koordinator za međunarodnu suradnju  i sport pri FET-u