fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Nako srebra Francesce s proslogodišnjeg izdanja, Sveučilište J. Dobrile u Puli sada ima i "snježno zlato"!!

 

Samozatajni Olimpijski gradić Bardonecchia ponovno je ugostio nekoliko stotina studenata skijaša i snowboardera iz cijele Europe. Od 11. do 15. 03. 2015., po sedmi se puta održala BARDONECCHIA UNIVERSITY SNOWBREAK u sklopu koje su se održali studentski okršaji u nekoliko skijaških/snowboarding disciplina.

Organizatori natjecanja ponovno su bili studentska sportska organizacije A.S.D. Eurosportevents i Sveučilište Bocconi iz Milana, koji već dugi niz godina vrlo uspješno organiziraju i međunarodne sveučilišne turnire Euromilano (Milano) i Euroma (Rim).

Pulski su studenti na ovom natjecanju prvi puta nastupali prošle godine kada je Francesca Korenić bila druga a Sebastijan Sinožić peti u konkurenciji veleslaloma. Ove je godine situacija bila skoro pa obrnuta ali se Sebastijan ipak uspio popesti na najvise postolje i osvojiti prvo "snježno zlato" za Sveučilište Jurja Dobirle u Puli.

Francesca, inače prvakinja Istarske županije u veleslalomu, ove je godine završila četvrta i ostala tik do postolja. Razlog tome leži u vrlo jakoj konkurenciji i činjenici da je Francesca ove godine puno manje vremena provela trenirajući na snijegu. Imajući u vidu da od tzv. skijaških nacija jedino nije bilo predstavnika sveučilišta iz Austrije, možemo zaključiti da pulski studenti, koji žive na moru a ne okruženi planinama kao brojna sveučilišta u Italiji, Francuskoj ili Švicarskoj, postižu nevjerojatne rezultate!! Treba napomenuti da su i Francesca i Sebastijan studenti druge godine Studija informatike pa budućnost pulskog sveučilišnog skijanja još nekoliko godina nije upitna!

Nakon predivna prva dva dana kada su se naši studenti pripremali i trenirali u vrhunskim uvjetima s dosta snijega i još više sunca, na dan natjecanja u veleslalomu vrijeme se u potpunosti promjenilo. Prava snježna mečava i sumaglica bile su pravi izazov za skijaše i boardere na olimpijskoj stazi gdje je jedna vožnja trajala u prosjeku čak 1 min i 15 sekundi. U takvim je uvjetima Sebastijan s visokim brojem 48 postigao pravi podvig jer je u prvoj vožnji išao na “sve ili ništa” i probio se na treće mjesto.

U drugoj vožnji Sebastijan je još jednom potvrdio kvalitetu te je nakon svog nastupa poveo s gotovo sekundu prednosti od konkurencije. Kako se vrijeme stalno pogoršavalo prva su dva favorita sa Sveučilišta Grenoble i Sveučilišta St.Gallen, zapravo vodeći iz prve vožnje, pogriješila i izletila sa staze. To je značilo samo jedno – zlatna medalja putuje za Pulu!! Francesca je također jako dobro odvozila svoje vožnje ali studentice iz Rusije, Italije i Francuske ove su godine ipak bile prevelika prepreka za postolje. 

Bardonecchia University Snowbreak 2015 bila je odlično organizirano natjecanje u kojem je bilo dovoljno vremena za treniranje, natjecanja ali prije svega i druženje sa studentima iz cijele Europe.

Organizator je drugu večer iznenadio sve natjecatelje i organizirao druženje i večeru u restoranu na vrhu planine pa su se oko 22.00 sata u mrklom mraku svi sudionici spuštali po stazi s bakljama u ruci. Doživljaj koji će naši student sigurno pamtiti cijeli život. 

Studente je na natjecanju pratio voditelj delegacije doc.dr.sc. Dean Sinković, MBA -  Koordinator za međunarodnu suradnju i sport pri Fakultetu ekonomije i turizma “Dr.Mijo Mirković” u Puli.