fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Filip Šetić najbolji u pojedinačnoj konkurenciji! Turnir okupio rekordnih 2200 studenata s četiri kontinenta!

Međunarodni sveučilišni turnir EUROROMA 2012 po drugi se puta održao u Rimu od 14. do 17.studenog 2013. godine na kojem se okupilo rekordnih 2200 sudionika s 50tak sveučilišta i četiri kontitenta. Nevjerojatan broj sudionika jasno govori u prilog činjenici da je ovaj turnir zasigurno postao jedan od najjačih u svijetu poslije Univerzijade. Primjerice, osim brojnih europskih sveučilišta ove su godine sudjelovale ekipe iz Južnoafričke Republike, Tajvana, Bolivije, Alžira, Maroka, Libanona i čak pet sveučilišta iz Libije. Inače do prošle godine turnir se organizirao u Milanu (11 godina) pod nazivom EUROMILANO. Sva natjecanja su se održala na sportskim terenima kampusa renomiranog Sveučilišta Roma Tre iz Rima i to u organizaciji studentske sportske organizacije A.S.D. Eurosportevents, Sveučilišta Bocconi iz Milana i Sveučilišta Roma Tre iz Rima. Studenti su se natjecali u sljedećim sportskim disciplinama: nogomet, košarka, odbojka, futsal, tenis, stolni tenis, atletika, i cheerleading.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli predstavljala je tenis ekipa koja se natjecala u konkurenciji 24 sveučilišta i osvojila izvrsno treće mjesto i brončanu medalju. Vjerojatno bi medalja bila i najsjajnije boje da se turnir nije igrao u mješovitom formatu (muški single, ženski single i parovi mješovito) jer je naš Filip Šetić jedini zabilježio sve pobjede na turniru i bio proglašen najboljim igračem. Partenica Filipu bila je studentica Ivana Grozdanić koja je nekada trenirala tenis ali nekoliko godina “bez reketa“ ipak nije bilo dovoljno da se pobjede natjecateljice koje su u vrhunskoj formi.

Pulski studenti bili je smješteni u Grupi D zajedno s ekipama sa Sveučilišta Lille (Francuska), Franklin College (Švicarska) i Tripoli (Libija). Mečevi do polufinala odigravali su se prema sveučilišnom formatu (pobjednik mora skupiti devet gemova) a od polufinala, prema klasičnom formatu, na dva dobivena seta. Prve mečeve Filip i Ivana odigrali su savršeno pobjedivši s 3:0 Sveučilište iz Tripolija. Prvo je Filip pobijedio s 9:2, potom Ivana s 9:7 dok su u parovima slavili s 9:5. U drugom meču protiv Sveučilišta iz Lilla naš Filip je ponovo briljirao i pobijedio s 9:3. Na drugom terenu Ivana je izgubila 4:9 tako da su pobjednika odlučivali parovi koje su Filip i Ivana dobili rezultatom 9:6. Identično kao i protiv Lilla odigrao se meč i protiv Franklin Collega u kojem je Pula slavila ukupnim rezultatom 2:1. Filip je pobijedio s 9:3, Ivana izgubila s 5:9 a naši su parovi slavili s 9:1.

S tri pobjede Sveučilište Jurja Dobrile u Puli osvojilo je prvo mjesto u grupi D a u četvrtfinalu ih je čekala ekipa Sveučilišta Thessaloniki iz Grčke. Opet je Filip briljirao i deklasirao svog protivnika s 9:1 dok je Ivana poražena s 4:9. Međutim u parovima naša je ekipa ponovo pokazala karakter i na krilima Filipa pobijedila s 9:6. Polufinale je donijelo ogled s domaćinom Sveučilištem Roma Tre, ujedno i najkvalitetnijom ekipom natjecanja jer su im oba studenta rangirana na profesionalnoj ATP ljestvici. Dok je Ivana relativno lako izgubila meč rezultatom 6:1, 6:2, meč Filipa i predstavnika Roma Tre bio je – meč turnira!! Talijan je u prvom setu brzo poveo 4:0 i činilo se da Filip nema protuigru za njega. Iako su u tom trenutku svi mislili da će to biti laka pobjeda za Romu Tre, Filip je pokazao da ga je dugogodišnje iskustvo igranja za naše sveučilište itekako ojačalo na psihološkom planu. Nakon što se Filip vratio na 4:3, Talijan je uzeo sljedeći gem i imao čak dvije set lopte. Međutim, nakon dva nevjerojatna returna sve se okrenulo na Filipovu stranu koji je dobio taj set s 7:6, te sljedeći s 6:3, čime je rezultat izjednačio na 1:1. Navedeni meč trajao je preko dva sata i okupio je gotovo sve natjecatelje u tenisu te televizijsku ekipu koja je snimala turnir. U meču parova koji se odigravao do devet gemova naši studenti su bili jako blizu favoriziranom domaćinu ali su ipak pokleknuli rezultatom 9:7. U borbi za broncu Filip i Ana ponovo su se borili sa predstavnicima Franklin Collega koje su ponovo pobijedili s 2:1 te više nego zasluženo zauzeli mjesto na postolju.      

Pulski studenti bili su smješteni u Hotelu San Paul koji se nalazi na par minuta hoda od teniskih terena na kojima se održalo natjecanje. I ove je godine EUROROMA bila besprijekorno organizirana a zasigurno će svima ostati u sijećanju svečanost zatvaranja turnira gdje su 2000 studenata napravili nevjerojatnu atmosferu. Rasplesane cheerleadersice, spektakularni pehari i odličja, vatromet, rimski vojnici na podiju bili su “dodatak“ zbog kojeg svi studenati-sportaši preferiraju ovaj turnir. Studente je na natjecanju pratio Koordinator za sport doc.dr.sc. Dean Sinković.