fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Studentski sport na OET-u akademsku godinu 2010./2011. okončao s pregršt medalja!

Na Državnom sveučilišnom prvenstvu Hrvatske održanom od 02. do 05. lipnja 2011. godine u Vinkovcima studenti OET-a osvojili su čak tri medalje – zlato u tenisu, srebro u stolnom tenisu i broncu u odbojci na pijesku!! Ovogodišnje prvenstvo okupilo je preko 500 studenata a natjecanja su se održala u sedam sportskih disciplina: tenis, stolni tenis, futsal, košarka, odbojka, rukomet i odbojka na pijesku. Pulski studenti natjecali su se pod kapom Sveučilišta u Puli iako su svi studenti zapravo sa Odjela za ekonomiju i turizam "Dr.Mijo Mirković“ u Puli. Od sportskih disciplina OET-ovci su nastupili u tenisu (muški), stolnom tenisu (žene), odbojci na pijesku (žene) i futsalu (muški). Nažalost zbog lošeg termina održavanja poluzavršnica u odbojci (muški i žene) i rukometu (muški) Pula nije nastupala u tim sportovima u kojima bi sigurno bila favorit za medalju.

I. TENIS

Na natjecanju je nastupilo osam Hrvatskih sveučilišta a naši studenti braća Šetić (Filip i Emil) "pomeli“ su cijelu konkurenciju i postali Državni sveučilišni prvaci Hrvatske!! Nakon što su Lončarić i Raca prijašnjih godina držali pulski studentski tenis na visokoj razini, a pri tome su nastupili i na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Dublinu (2008), braća Šetić ponovno su vratili naš tenis u prvi plan. Pula se našla u grupi A zajedno sa Sveučilištima u Zagrebu, Osijeku i Splitu a mečevi su se odigravali u jednom setu do devet (prema pravilu Europske sveučilišne sportske organizacije - EUSA) i to dva u singlu i jedan u parovima. Filip i Emil su sve mečeve u grupi pobijedili s vrlo sigurnih 3:0 gdje su protivnicima dopustili najviše pet gemova po meču!! Najprije su pobijeđeni prošlogodišnji prvaci Zagreb, potom bivši viceprvaci Split dok se meč sa Osijekom pokazao kao najlakši. Kao prvoplasirani u grupi A za protivnike u polufinalu su dobili Veleučilište VERN koje su Šetići doslovno razbili sa pojedinačnim pobjedama od 9:0 i 9:3 te 9:5 u parovima. Finale je ponudilo pravu tenisku poslasticu u kojem su snage odmjerile jedine neporažene ekipe – Pula i Rijeka. Ove godine Rijeka je bila nikad jača jer je došla sa igračima iz Prve Hrvatske teniske lige...ali niti to im nije pomoglo protiv raspoloženih Filipa i Emila. U prvom meču u kojem je igrao naš "prvi reket“ Filip Šetić bilo je neizvjesnosti do rezultata 4:3 a onda popularni Fićo dobija sljedećih pet gemova i pobjeđuje sa 9:4. U drugom meču Emil Šetić gubio je sa 3:0 i 4:1 u gemovima a kada se činilo da će pobjednika odlučiti parovi Emil je digao igru na višu razinu i sa čak osam gemova u nizu pobjeđuje sa 9:4!! Iako je meč u parovima bio formalnost naši dečki su i tu pobjedili sa 9:5 čime su finale okončali sa ukupnih 3:0. Time su Filip i Emil ostvarili pravo da Hrvatski sveučilišni tenis predstavljaju na Europskom sveučilišnom prvenstvu koje će se u lipnju 2012. godine održati u Cordobi (Španjolska)!!

 

II. STOLNI TENIS

U stolnom tenisu nastupalo je sedam hrvatskih sveučilišta a boje Pule branile su Ljiljana Janković, Dina Pervan i Marija Jadreško koje su osvojile srebrnu medalju. Inače 2008. i 2009. godine Sveučilište u Puli već je osvajalo zlatnu i srebrnu medalju u konkurenciji stolnog tenisa ali u muškoj kategoriji. Osim toga 2008. godine studenti OET-a (Slavić, Stankovski, Preksavec i Antolović) su nastupili i na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Rimu gdje su osvojili peto mjesto. Nažalost naši stolnotenisači zbog nastavnih obveza nisu ove godine bili u mogućnosti nastupati u Vinkovcima ali su ih više nego dostojno zamjenile nove studentice sa OET-a. Prema pravilu EUSE igrala su se četiri pojedinačna meča i parovi. Naše studentice našle su se u grupi B zajedno sa Sveučilištem iz Splita i Osijeka koje su pobijedile sa glatkih 3:0 (dva singla i parovi) pa nije bilo potrebe za odigravanjem dva dodatna pojedinačna meča. U polufinalu su bez izgubljenog seta "otpuhale“ Sveučilište u Rijeci i pobjedom od 3:0 osvojile su svoje prvo finale gdje su ih čekale iskusne igračice (sve iz Prve hrvatske stolnoteniske lige) sa Sveučilišta iz Zagreba. Prva dva pojedinačna meča izgubljena su rezultatom 3:1 u gemovima u kojima su Zagrepčanke dobile sve gemove u tzv. fiksu (pobjeda od dva boda). Naše studentice smanjuju na 2:1 pobjedom u parovima a onda izjednačuju i na 2:2 pobjedom Janković. Odlučujući meč Pervan je odigrala na vrhunskoj razini ali je peti odlučujući set pripao iskusnoj Zagrepčanki koje su time postale Državne sveučilišne prvakinje Hrvatske. Bez obzira na poraz u finalu od 3:2 pulske studentice pokazale su da ženski sveučilišni stolni tenis ima itekako svjetlu budućnost u Puli a drugim mjestom omogućen im je i nastup na Europskom sveučilišnom prvenstvu 2012. godine.

 

III. ODBOJKA NA PIJESKU

Po prvi puta studentice OET-a (Tea Vitasović, Marija Slavulj i Lena Radunić) nastupile su i na natjecanju u Odbojci na pijesku i odmah su osvojile medalju. U konkurenciji osam ekipa naše studentice našle su se u grupi B zajedno sa ekipama iz Splita, Osijeka i Slavonskog Broda. Natjecanje se igralo na dva dobivena seta. U prve dvije utakmice Vitasović i Slavulj lako s 2:0 u setovima pobjeđuju Osijek i Slavonski Brod dok je meč sa Splićankama dobiven s rezultatom 2:1. Kao prvoplasirana ekipa u svojoj grupi u polufinalu ih je čekala ekipa Sveučilišta u Rijeci. Nakon što su naše cure suvereno dobile prvi set s 21:9 i u drugom vodile s čak 18:13 došlo je do pada koncetracije što su Riječanke iskoristile i pobijedile s 21:19. Nakon takvog šoka za naše cure očekivano je izgubljen i treći set i to s rezultatom 15:12. U borbi za broncu ponovo su ih čekale studentice iz Splita sa kojima su ponovo vodile tešku borbu. Prvi set dobile su naše studentice sa 21:17 a drugi Splićanke sa 21:18. Treći odlučujući set ponudio je pravu dramu jer su naše protivnice vodile s čak 11:7...ali Tea i Marija se nisu predavale i na kraju su slavile s 15:13 čime su osvojile prvu brončanu medalju za Pulu u konkurenciji odbojke na pijesku!

 

IV. FUTSAL

Nakon nevjerojatnih senzacija u Zagrebu (prvo mjesto u kvalifikacijama za Vinkovce) i međunarodnom turniru u Novom Sadu (prvo mjesto) gdje su pobjeđivani Europski sveučilišni prvaci i futsal profesionalci, naši nogometaši ovoga su puta morali čestitati svojim protivnicima. Međutim prije svega treba istaknuti da su na finalnom natjecanju u Vinkovcima, na kojem su sudjelovanje osim Pule izborila i Sveučilišta iz Splita, Zagreba i Rijeke, naši nogometaši morali nastupati bez kompletne prve postave. Nakon što su zbog nastavnih i poslovnih obveza otpali Dean Hrelja, Goran Urošević i Darko Kundović, zbog ozljeda nisu mogli nastupati niti naš kapiten Ivan Mavrić i "ministar obrane“ Luka Marić. I prije polaska na put bilo je jasno da treća ekipa Pule sa većinom igrača koji nikada nisu nastupali na sličnom natjecanju nije mogla računati na novu senzaciju. U prvoj utakmici naši studenti nadigrani su rezultatom 4:2 od Sveučilišta iz Splita, inače novih Državnih sveučilišnih prvaka Hrvatske, koji u svojim redovima imaju sve vrhunske igrače iz Prve Hrvatske futsal lige. U utakmici za treće mjesto protiv Sveučilišta iz Rijeke naše studente u potpunosti je napustila i sreća jer su pri aktivnim rezultatima pogodili okvir gola protivnika čak četiri puta. Na kraju još jedan poraz od 4:2 donio je našoj futsal ekipi nezahvalno četvrto mjesto. Futsal ekipa nastupila je u sljedećem sastavu: Matija Mihalković, Branimir Martić, Goran Tomić, Matija Funčić, Igor Todorov, Mario Ađam, Petar Podravec, Marko Đapić i Igor Lukman.  

Za kraj treba se zahvaliti Pulskom sveučilišnom studentskom zboru i rukovodstvu OET-a na čelu sa Pročelnikom Valterom Boljunčićem koji su omogućili nastup naših studentskih sportskih ekipa na ovom prestižnom natjecanju. Isto tako treba pohvaliti i predstavnike OET-a u Studentskom zboru Vladimira Slipčevića i Massima Brajuhu te Predsjednika pulskog sveučilišnog sportskog saveza Ivana Mavrića koji su više nego izvrsno organizirali i koordinirali nastup naših sportaša u Vinkovcima.  

________________________

Mr.sc. Dean Sinković, MBA           

Koordinator za sport pri Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr.Mijo Mirković" u Puli