fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Nakon tri godine stanke ponovno se formirala rukometna ekipa i odmah ostvarila vrhunski rezultat!!

Međunarodni sveučilišni turnir EUROROMA 2014 održao se u organizaciji Sveučilišta Roma Tre i Sveučilišta Bocconi od 13. do 16. 11. 2014 u sklopu sportskih terena Sveučilišta Roma Tre u Rimu. Ove godine okupilo se rekordnih 2200 studenata (gotovo 200 ekipa) iz cijele Europe, Azije i Afrike koji su se natjecali u devet sportskih disciplina. Primjerice u natjecanju stolnog tenisa nastupili su sveučilišni prvaci Azije, Europe i Afrike što je još jedan dokaz da je Euroroma postala najjače sveučilišno natjecanje ne samo u Europi nego možda i cijelom svijetu. Neki studenti ovaj turnir iz milja nazivaju mala Univerzijada. Ovogodišnje izdanje bilo je 14 po redu, s time da su prvih deset izdanja održani u Milanu pod nazivom Euromilano. Pulski studenti sportaši već dugi niz godina nastupaju na ovom turniru a do ove godine zabilježili su sljedeće rezultate: košarka (srebro, 2007), tenis (bronca, 2013), odbojka muški (4. mjesto, 2008) te futsal (6. mjesto, 2006 i 2007).

Iako su rukometaši Sveučilišta J. Dobrile u Puli do sada osvajali čak tri međunarodna zlata (HEC Mercuriales Paris 2008 i 2011 te Bogazici University Sport Festival Istanbul 2010), srebro postignuto na Euroromi vjerojatno vrijedi još i više. U grupnoj fazi (B grupa) pulski studenti pobijedili su Sveučilište Marseilles (Francuska) s 28:21,  Sveučilište St.Joseph (Libanon) s 25:22 te Sveučilište Granada (Španjolska) 24:13. U četvrtfinalu su lako savladali Sveučilište Degli Studi Milano (Italija) s 29:14 ali je zato polufinale protiv Sveučilišta Lille (Francuska) ponudilo pravu dramu. Iako su pulski studenti cijelo vrijeme vodili 2-3 gola razlike, uporni francuzi su se stalno vraćali i dvije minute prije kraja čak i poveli s 19:18. Međutim nekoliko majstorija najboljeg igrača turnira, pulskog studenta Gorana Stojsavljevića, ipak je odvelo utakmicu u produžetke a kasnije je Goran s tri pogotka i završio cijelu „priču“ uz konačan rezultat 24:22. Težak polufinalni meč te povrede Banovca i Rodina ostavilo je traga na pulskoj ekipi pa je u finalu zasluženo poražena od Sveučilišta Cluj (Rumunjska) koja je na ovom turniru zapravo nastupila s prvoligaškom ekipom. Naime rukometna ekipa Sveučilišta Cluj nastupa u prvoj rumunjskoj rukometnoj lizi pod nazivom Babes Bolsai Cluj. Bez obzira treba napomenuti da je na poluvremenu rezultat bio 10:10 i da su tijekom cijelog prvog dijela pulski studenti bili u vodstvu. Međutim u drugom dijelu duža klupa i uigranost rumunjske ekipe došli su do izražaja što je u konačnici rezultiralo pobjedom Sveučilišta Cluj s 23:17.

Pored osvojene srebrne medalje, ono što najviše veseli je činjenica da je Sveučilište J. Dobrile nakon tri godine ponovno formiralo mušku rukometnu ekipu koja je od 2006. do 2010. godine briljirala na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Uz već „starosjedioce“ Rodina (kapetan), Stojsavljevića, Brajuhu, Demića i Červara uključili su se novi studenti s FET-a, i to iz svih krajeva Hrvatske.  To su: Mihael Kapusić iz Varaždina, Filip Šimić iz Požege, Jakov Banovac iz  Šibenika, Marin Čavar iz Slavonskog Broda te fenomenalni golman Dino Marko iz Poreča. S obzirom da su u Rimu po prvi puta igrali u ovoj postavi, jasno je da pulsko sveučilište od rukometaša u budućnosti može očekivati nove medalje.

Promotivni spot prošlogodišnjeg izdanja međunarodnog sveučilišnog natjecanja Euroroma, na kojem se pojavljuje i pulska sveučilišna sportska legenda tenisač Filip Šetić, možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=YVbYLrYt9Rc       

A prije svake dodijele odličja atmosferu podižu najbolji europski sveučilišni cheerleading timovi (linkovi ispod):

https://www.youtube.com/watch?v=NRI2oF8x6Qg

https://www.youtube.com/watch?v=KPD7fOb_Xe8