fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

Braća Šetić ponovo korak do najveće medalje! Nesretan poraz u četvrtfinalu od najbolje ekipe prvenstva!

Tenisači Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osvojili su peto mjesto na najjačem studentskom natjecanju – Europskom sveučilišnom prvenstvu. Ovogodišnje deveto izdanje Europskog sveučilišnog prvenstva u tenisu održano je u Baru (Crna Gora) od 01. do 09. rujna 2013. u organizaciji Sveučilišta iz Podgorice i krovne europske sveučilišne sportske organizacije EUSA-e (European University Sports Association).  Natjecanje je okupilo sveučilišne prvake s preko 30 sveučilišta iz cijele Europe i oko 120 natjecatelja u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Boje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli branili su dvostruki sveučilišni prvaci Hrvatske, legendarni pulski tenisači Filip i Emil Šetić kojima je ovo, zbog završetka diplomskog studija na FET-u, bilo ujedno i posljednje natjecanje pod okriljem EUSA-e. Iako su ove godine zbog posla krenuli u nešto slabijoj formi od protekle, uspjeli su napraviti podvig i ponoviti rezultat s prošlogodišnje Europske Univerzijade održanoj u Cordobi. Osim toga, ovoga su puta bili lišeni pomoći trećeg igrača jer su netom prije puta zbog poslovnih obveza i povrede otkazali Lončarić i Rodin. Druga su sveučilišta primjerice imala najmanje četiri igrača jer se format natjecanja sastojao od dva singla (pojedinačni mečevi) i jednog dubla (parovi) u sklopu kojeg je pobjednik morao skupiti najmanje dvije pobjede. Stoga ovaj rezultat ima još veći značaj imajući u vidu da su braća Šetić morali nakon pojedinačnih mečeva odmah odigravati i meč parova. Drugim riječima to je značilo najmanje četiri sata dnevno provedenih na terenu. 

Sveučilište Jurja Dobrile bilo je smješteno u grupi D zajedno sa Sveučilištima iz Moskve, Atene i Osla. Nakon što su dosta lagano s 3:0 pobijedili Sveučilište iz Osla, drugog dana čekao ih cjelodnevni boravak na terenima (od 9.00 ujutro do 23.30 navečer) jer su slijedili okršaji s Atenom i Moskvom.  Nakon što je Emil tijesno poražen u prvom singlu protiv Atene, Filip je “pregazio“ svog protivnika pa su konačnog pobjednika odlučivali parovi. I tu su Emil i Filip bili vrlo mirni i bez poteškoća donijeli drugi bod i pobjedu ukupnim rezultatom 2:1. Nakon iscrpljujuće borbe protiv Atene nakon dva sata morali su u borbu s predstavnicima sa Sveučilišta iz Moskve. Kako su obe ekipe imale već osigurano četvrtfinale mečevi su odigrani u nešto sporijem tempu gdje su nakon guste borbe, i tek nekoliko poena razlike, izgubljena oba pojedinačna meča. Time je naše sveučilište zauzelo drugo mjesto u grupi. 

Ždrijeb četvrtfinala održan je tek nakon završenih mečeva u grupi i donio je našim studentima najgore moguće protivnike – Sveučilište iz Grenobla (Francuska). Naime francuski su predstavnici osvojili i prošlogodišnje izdanje Europske Univerzijade u Cordobi a svoju su grupu prošli suvereno pobijedivši sve protivnike s 3:0.  U prvom meču Filip je odigrao savršen meč iako je prvi set izgubio s 6:4 i u drugom imao zaostatak od 2:0. U tom trenutku činilo se da je Filip u bezizlaznoj situaciji ali onda je napravio čudo protiv igrača rangiranog na ATP listi osvojivši čak šest gemova za redom i izjednačio rezultat. Treći set se igrao po principu super-tie break-a  tj. pobjednik je igrač koji prvi osvoji 10 poena. Koliko je Filip psihički dotukao protivnika govori činjenica da je taj set dobio s čak 10:3 i priredio pravu senzaciju osvojivši prvi bod za Pulu. Emil je s druge strane loše krenuo u meč i protiv igrača koji je osvojio Univerzijadu u Kazanu prije par tjedana nije mogao pronaći pravu igru. Time su Francuzi izjednačili meč na 1:1 pa su polufinalistu odlučivali parovi. Kako su Šetići morali odmah nakon pojedinačnih mečeva odigravati i parove činilo se da će to biti lak zalogaj za franuske specijaliste za parove (novi i odmorni  igrači). Međutim Filip i Emil su puno bolje krenuli u meč i poveli s 5:3 te imali servis za set. Spletom nesretnih okolnosti i odlične igre protivnika prokockali su čak dvije set lopte. Nakon toga u tie breaku Franuzi osvajaju set s 7:6. I u drugi su set pulski tenisači krenuli bolje i poveli s 3:1, međutim pad koncentracije i kondicije nakon nekoliko sati provedenih na terenu došao je na naplatu. Ukupna pobjeda Francuza u parovima rezultatom 7:6 i 6:4 značilo je i oproštaj od borbe za medalje. Mečevi protiv Sveučilišta iz Grenobla trajali su najduže od svih četvrtfinalnih parova i završeni su tek oko 23.00 sata okupivši velik broj gledatelja koji su zdušno navijali za naše studente. 

Slijedila je borba od 5. do 8. mjesta gdje su pored Pule našle vrlo jake ekipe poput Sveučilišta Adam Mickiewicz iz Poznana (Poljska), Sveučilišta iz Valencije i Sveučilišta Marmara (Turska). Prvi dvoboj donio je Valenciju koja je u svojoj ekipi imala rangiranog ATP profesionalca i slično poput Pule u borbi za polufinale ispala od Sveučilišta Stirling iz Škotske. Filip je ponovo napravio veliki preokret nakon što je u prvom setu gubio s 4:1. Krenuo je uragan vrhunskih Filipovih poena što mu je donijelo pobjedu rezultatom 7:6, 6:1. Emil je tada odigrao vjerojatno nabolji meč za sveučilište, i napravio možda najveću senzaciju na natjecanju, pobijedivši profesionalca iz Valencije rezultatom 6:3 i 6:4.  Koliko je protivnik bio šokiran govori i činjenica da je protiv Emila razbio čak dva reketa...ali niti to mu nije pomoglo. Meč parova u ovom slučaju nije bilo potrebno odigravati jer je Pula već vodila ukupnim rezultatom 2:0. 

U borbi za peto mjesto na suprotnoj strani našla se našim tenisačima već dobro poznata ekipa  - Sveučilište Adam Mickiewicz iz Poznana. Njih su naši studenti u tijesnim mečevima pobijedili čak dva puta na Europskoj Univerzijadi održanoj u Cordobi (u grupi i za peto mjesto). Iako su Poljaci bili u još boljoj formi a Pula bez tada neprikosnovenog Lončarića, Šetići su ponovo napravili čudo i pobijedili ukupnim rezultatom s 2:1. Prvo je Filip ponovo vratio nemoguće jer je nakon 1:1 u setovima (6:3, 2:6) u super tie break-u gubio s čak 7:3. Hladne glave i vrhunskim returnima na kraju je uništio protivnika pobijedivši s 10:8. Emil je nakon odlične igre izgubio rezultatom 6:4, 6:4 protiv drugog predstavnika iz Poznana koji je do prije nekoliko godina bio rangiran oko 450 mjesta na ATP listi. Meč parova protiv Poznana ujedino je proglašen i najboljim mečem parova na natjecanju gdje su Šetići, iako vidno iscrpljeni od pojedinačnih borbi, uspijeli pobijediti s 2:0 u setovima (7:5, 7:5). Na taj je način Sveučilište Jurja Dobrile u Puli osvojilo izvrsno peto mjesto!! 

Osvajanje petog mjesta u Baru vrlo je značajan uspjeh za “malu“ Pulu imajući u vidu da su jedini porazi uslijedili protiv finalista prvenstva – Sveučilišta iz Moskve i Grenobla.  Na kraju je slavila Moskva s rezultatom 2:1. 

Ovogodišnje europsko prvenstvo bilo je besprijekorno organizirano pa su studenti svoje slobodno vrijeme, kojeg je doduše bilo vrlo malo, iskoristili za posjet brojnim kulturnim središtima Crne Gore (Cetinje, Lovćen, Sveti Stefan, Stari Grad Bar, Budva...) i upoznavanje svojih kolega iz cijele Europe. Studente je na natjecanju vodio Koordinator za sport pri FET-u dr.sc. Dean Sinković, MBA.

Za kraj možemo samo dodati da su svojim uspjesima i medaljama na brojnim natjecanjima i turnirma u protekle tri godine Filip i Emil postali daleko najuspješniji sportaši na našem sveučilištu.  Hvala vam dečki!!