fakultet ekonomije i turizma "dr. mijo mirković", pula
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Preradovićeva 1, 52100 PULA

RULET PENALA ODUZEO MEDALJU

Malonogometaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na svom trećem nastupu na renomiranom međunarodnom sveučilišnom turniru EUROMILANO 2009 ipak nisu uspjeli doći do medalje. Turnir se po devetu godinu zaredom održava u sklopu studentskog sportskog centra Sveučilišta Bocconi u Milanu (Italija) a ove godine se održao u razdoblju od 18.11.do 22.11.2009. godine.  I ove godine turnir je organizirala studentska udruga A.S.D. Eurosportevents iz Milana zajedno sa Sveučilištem Bocconi i na njemu je ove godine nastupilo oko 1300 studenata iz 40tak sveučilišta iz cijelog svijeta. Natjecanja su se održala u pet različitih sportskih disciplina; futsal, košarka, odbojka, tenis i cheerleading. Prema broju studenta i kvalitete ekipa EUROMILANO je definitivno postao najkonkurentniji međunarodni sveučilišni turnir u Evropi. 

Naši studenti tradicionalno nastupaju na ovom turniru od 2006. godine (još kao FET) gdje su naši košarkaši 2007. godine osvojili izvrsno drugo mjesto a 2008. godine odbojkaši četvrto mjesto. EUROMILANO 2009 skupio je studentsku sportsku elitu gdje su neka sveučilišta sa sobom prijavila prvoligaške ekipe iz svojih nacionalnih prvenstva. Iako oslabljeni neigranjem čak trojice standardnih prvotimaca (Tomič, Funčić i Marić), ekipa Sveučilišta u Puli ponovo je prikazala brz i atraktivan nogomet i samo je rulet penala u četvrtfinalu odlučio da naši studenti ostanu bez zaslužene medalje. Veliki dobitak za našu ekipu su i tri studenta-brucoša (Lolić, Todorov i Barišić) koji su u svom prvom nastupu prikazali izvrsnu igru i dali na znanje da mali nogomet na Sveučilištu ima svjetlu budućnost.

Naši studenti su igrali u grupi F zajedno s Sveučilištem iz St.Gallena (Švicarska), Sveučilištem Bocconi (Italija) i Sveučilištem iz Murcie (Španjolska). U prvoj utakmici pobjeđen je St.Gallen s visokih 9:1 u drugoj Bocconi s 5:0 a u trećoj smo s 2:0 pobijedili ekipu Sveučilišta iz Murcie. Inače Sveučilište iz Murcie su naši studenti pobijedili u finalu EUROIBIZE 2009, koja se održala u travnju ove godine. U osmini finala je pobijeđena ekipa Sveučilišta iz Malte s 3:0 a ždrijeb nam je u četvrtini finala namijenio Sveučilišnog prvaka iz Rusije, Sveučilište RGGU iz Moskve. U utakmici u kojoj su naši studenti pucali preko 20 puta na gol ruskih studenata (dvije vratnice) nije bilo golova pa se krenulo s izvođenjem penala. Nažalost već četvrti puta našim studentima penali nisu donijeli uspjeh pa su mladi Rusi išli dalje i plasirali se u finalni dio natjecanja. Koliko su naši studenti bili razočarani nezasluženim ispadanjem govori i činjenica da su neki od njih odmah htjeli krenuti nazad u Pulu bez da prisustvuju ceremoniji zatvaranja i završnoj večeri koja se sastojala od pregršt zabavnih aktivnosti.

EUROMILANO 2009 bio je ponovo vrhunski organiziran pa je pored izvrsnog smještaja (hotel u centru Milana) organizator svake večeri pripremio kvalitetan zabavni program putem kojih su natjecatelji proveli mnogo zajedničkog vremena. Iako malo razočarani neosvajanjem odličja naši studenti vratili su se iz Milana vrlo motivirani da se sljedeće godine vrate po zasluženu medalju.

Na EUROMILANU 2009 nastupili su sljedeći studenti: Ivan Mavrić (kap), Darko Kundović, Dean Hrelja, Branimir Martić, Srđan Lolić, Igor Todorov, golman Silvije Barišić i voditelj Mr.sc. Dean Sinković.